Το Eirinika στις Πρέσπες: Λουσμένα στο φως τα «τοπία του Αγγελόπουλου» - Τι μας είπε η όμορφη Ντάνα, ο παθιασμένος καλλιεργητής φασολιών, ο Γερμανός με τις νοστιμιές του (φωτό & βίντεο)

Τι είδε, τι φωτογράφισε και τι βιντεοσκόπησε το Eirinika και η Ειρήνη Νικολοπούλου από το ταξίδι* της στις Πρέσπες.

Το Eirinika στις Πρέσπες

Έχουμε φτάσει στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου μέσα στην μικρή Πρέσπα και ο πρώτος άνθρωπος που συναντάμε είναι η Ντάνα Παρασκευοπούλου.
 
 
Το Eirinika στις Πρέσπες - Ντάνα Παρασκευοπούλου
 
 
Εδώ είναι το εστιατόριο στο οποίο μεγάλωσε και παραμένει σήμερα εργαζόμενη για βιοπορισμό.
 
 
 
Της λέω της Ιορδάνας - Ντάνας Παρασκευοπούλου ότι είναι ακραίο να την βλέπω να ζει σε αυτή την νησίδα στην άκρη της Ελλάδας και εκείνη μου λέει: «ο άντρας μου ήρθε από την Αθήνα και έκτοτε ζει εδώ…….»
 
 
Αφού στην πραγματικότητα όπως θα ακούσετε στην μίνι συνέντευξη που της πήρα είναι ζωγράφος τελείωσε μάλιστα την σχολή Καλών Τεχνών, μεγαλώνει τα παιδιά της και ζει την ηρεμία και τις δυσκολίες από κοινού με τον Ηλία τον άντρα της που πήγε εκδρομή εκεί την γνώρισε την ερωτεύτηκε και έκτοτε ζει μαζί της στο νησί, στη νησίδα δηλαδή με τα πέντε σπίτια όλα κιόλα.
 
 

Η Ντάνα μας μιλάει για τα όνειρα της που για την ώρα τα βάζει στην άκρη προκειμένου να αφοσιωθεί στην μητρότητα……. Είναι βέβαιη όμως ότι θα επανέρθει στη ζωγραφική όταν μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά της.
 

Τι έρχονται να φάνε στο εστιατόριο της Ντάνας Παρασκευοπούλου στον Αγιο Αχίλλειο οι επισκέπτες; πιπερόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης και φασόλια φυσικά

Έχουν δει αρκούδες στην περιοχή; Ιδού η απάντηση

 

Χειμώνας στον Αγιο Αχίλλειο με δύο παιδιά τι μπορεί να σου συμβεί ; Η Ντάνα Παρασκευοπούλου μας λέει.

 

Το σπιτάκι των οσπρίων εδώ το ζευγάρι των καλλιεργητών δημιούργησε ένα παραμυθένιο χώρο πωλήσεις όλων των ειδών φασολιών.

 

 

Λαιμός, μικροσκοπικό χωριουδάκι στο δρόμο για τον Αγιο Γερμανό ….

Ο πραγματικά χαρούμενος ιδιοκτήτης του καταστήματος παραδέχεται ότι τον υπέροχο κήπο τον οφείλει στην γυναίκα του που λατρεύει τα λουλούδια την καθαριότητα και την τάξη και την αισθητική.

 

Ανθισμένες μαύρες φασολιές

Όλων των ειδών τα φασόλια σε ένα κατάλληλα για σαλάτα και διπλά τα φασόλια χαβιάρι.
 

 

 

Βόλτα στην Μεγάλη Πρέσπα

 
Άποψη της μεγάλης Πρέσπας μέσα από τον δικό μου φακό ότι μπορώ κάνω!
 
 
Πραγματικά αξέχαστο θα μου μείνει το γεύμα στην ταβέρνα συντροφιά στην μεγάλη Πρέσπα στο μικρό χωριό Ψαράδες.
 
 
Τα μανιτάρια είναι ο μεζές της περιοχής γι’ αυτό και υπάρχει σε μεγάλη αφθονία.

 
Όσο για τα κρεατικά όπως το διάφραγμα που δοκίμασα από μοσχάρι ήταν λουκούμι.
 

 
Η topwoman γελαδάρισσα στον φακό του eirinika!
 
 
Μαγική λίμνη παραμυθένιο τοπίο στην μεγάλη Πρέσπα.
 
 
Κάτι ήξερε ο Αγγελόπουλος και ερχόταν συνεχώς εδώ παραμένοντας ατελείωτες ώρες να κάνει τα γυρίσματα για τις πολύ βραβευμένες ταινίες του/



Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853μ., έχει έκταση 288 τ.χλμ. από τα οποία τα 37 ανήκουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται, Αλβανία και Σκόπια και έχει μέγιστο βάθος 50μ. Η Μικρή έχει έκταση 44 τ.χλμ. και ανήκει σχεδόν όλη στη χώρα μας εκτός από ένα μικρό κομμάτι το οποίο ανήκει στην Αλβανία.
 
Στις δύο λίμνες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 23 είδη ψαριών από τα οποία τα 12 είναι ενδημικά (όπως το γριβάδι, η μπράνα, το τσιρόνι, πλατίκα, κέφαλος, σκουμπούζι). Η ορνιθοπανίδα είναι σπάνια και ιδιαίτερα σημαντική (260 είδη), με τους αργυροπελεκάνους και τους ροδοπολεκάνους να διατηρούν στη Πρέσπα την μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής τους στο κόσμο.
 
Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα και γενικότερα η εντυπωσιακή ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Δρυμού ήδη από το 1974. Μάλιστα τα χωριά Ψαράδες και Άγιος Γερμανός αποτελούν έναν από τους προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού. Η Μικρή Πρέσπα με το πανέμορφο νησί της, τον Άγιο Αχίλλειο προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar και αποτελεί έναν από τους 11 Ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας.
 
Επισκεφτείτε τον Αγ. Αχίλλειο, το χαρακτηριστικό νησί της Μικρής Πρέσπας, τους Ψαράδες, το πιο γνωστό χωριό των Πρεσπών και τον Αγ. Γερμανό. Σίγουρα όμως θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μία επίσκεψη στα εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής.
 
Το χωριό του Αγ. Αχίλλειου αποτελείται από έντεκα σπίτια και ένας μύθος λέει ότι εάν χτιστεί άλλο θα πέσει. Πάνω από το χωριό, σε λόφο είναι χτισμένη η λιτή εκκλησία του Αγ. Αχίλλειου. Από εδώ θα έχετε την καλύτερη θέα προς το Βρωμολίμνι και τις αποικίες των πουλιών. Από το σημείο αυτό επίσης ξεκινά και το μονοπάτι προς τα ερείπια της βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου που χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Τσάρο Σαμουήλ.
 
Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι θα φτάσετε στην άλλη άκρη του νησιού στον τεράστιο σταυρό που έχει στηθεί από την Μητρόπολη Φλώρινας. Ο Άγιος Αχίλλειος εδώ και χρόνια αποτελεί το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πρέσπεια” με εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογους καλλιτέχνες. Αρχικά η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη.
 
Οι Ψαράδες διατηρούν ένα δικό τους χρώμα καθώς είναι χτισμένοι στην άκρη ενός μικρού όρμου της Μεγάλης Πρέσπας, έχουν λιγοστούς κατοίκους και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τους Ψαράδες μπορείτε να νοικιάσετε πλάβες (βάρκες) για να επισκεφθείτε τις μοναδικές εικόνες που είναι ζωγραφισμένες πάνω στα βράχια (βραχογραφίες) όπως επίσης και τα ασκηταριά της περιοχής. Περίπου 5χλμ. έξω από το χωριό, στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου και κατευθυνόμενοι νότια θα συναντήσετε μια περιοχή με κέδρα, δέντρα εξαιρετικά σπάνια για την Ελλάδα.
 
Ο Αγ. Γερμανός, αποτελεί και το διοικητικό κέντρο της περιοχής. Το χωριό βρίσκεται βορειοανατολικά της Μικρής Πρέσπας και είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στην πλαγιά ενός βουνού. Εκεί θα πρέπει να επισκεφθείτε το κέντρο της Εταιρείας Προστασίας των Πρεσπών που στεγάζεται σε ένα παλιό τυροκομείο στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό κέντρο ενημέρωσης για να συλλέξετε τις πρώτες πληροφορίες για τις Πρέσπες. Το όνομά του προέρχεται από τα Βυζαντινά χρόνια, όταν ο έκπτωτος πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Γερμανός έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το Γερμανός χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σήμερα ως όνομα στους κατοίκους της περιοχής.
 
Στον Αγ. Γερμανό υπάρχουν ταβέρνες, καταστήματα με χειροτεχνήματα και τοπικά προϊόντα (πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια) και αρκετές πανσιόν στο ίδιο παραδοσιακό ύφος με τα πέτρινα σπίτια του χωριού που σε συνδυασμό με την θαυμάσια θέα σε βουνό και λίμνη κάνουν τον οικισμό του Αγ. Γερμανού έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της περιοχής.
 
Στις Πρέσπες θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας διασκορπισμένα στα τριγύρω χωριά. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται είτε από τη Φλώρινα μέσω του τοπικού οδικού δικτύου είτε από Καστοριά μέσω Εγνατίας που φτάνει έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα λίγα χιλιόμετρα πριν τις Πρέσπες.
 
*Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με πολύτιμο «οδηγό» το αγαπημένο μας γραφείο ταξιδιών Manessis Travel. Ακολουθούν επίσκεψη στο Νυμφαίο και στην Καστοριά. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ