Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μουσακάς με ψητά λαχανικά - ένα φανταστικό οικογενειακό φαγητό

Οι ψητές μελιτζάνες για μουσακά που χρησιμοποιώ σ’ αυτή τη συνταγή, αντί για τηγανιτές, είναι ελαφριές!

Υλικά 

Για τα λαχανικά

  • 2 κ. μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
  • 4 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες)
  • 4 χρωματιστές πιπεριές (κομμένες στα 4)
  • 2 μεγάλες ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 lt φρέσκο γάλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για το μουσακά με ψητά λαχανικά, απλώνοντάς τον, χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήσει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα.
  • Αφού περάσουν 7-8 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά επιπλέον.
  • Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε τα μπαχαρικά να αρωματίσουν για 5΄ τη σάλτσα και τα αφαιρούμε.
  • Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20-25′, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.

Για τα λαχανικά

  • Πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι από τα λαχανικά.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις πιπεριές σε τέταρτα.
  • Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Εναλλακτικά τα απλώνουμε σε λαμαρίνες, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC για 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν.

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, βάζοντας μέσα ολόκληρο το κρεμμύδι, έχοντας καρφώσει επάνω του τα γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί.
  • Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να ψηθεί ελαφρά, για 2-3′.
  • Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το ζεστό γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (εκτός από το γιαούρτι και τα αυγά).
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7-8 λεπτά περίπου.
  • Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά, ανακατεύοντας τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
  • Τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε δύο κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Στήσιμο του μουσακά

  • Λαδώνουμε ένα πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Στρώνουμε μέσα τις μισές ψητές μελιτζάνες για μουσακά και τα μισά λαχανικά και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
  • Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Καλύπτουμε με μια στρώση λεπτές φέτες ντομάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά
  • Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 °C στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται).
  • Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί να μαζέψει τα υγρά.
  • Ο μουσακάς με ψητά λαχανικά και ελαφριά κρέμα σερβίρεται και σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά για να τρέμει πρέπει να είναι ζεστός!

Μυστικό

  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε φέτες τηγανιτής ή ψητής πατάτας στη βάση.
  • Τότε παραλείπουμε τη φρυγανιά στη συνταγή μουσακάς από την Αργυρώ με ψητά λαχανικά.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. 

Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ