Χουρμάδες, Μέλι, Στέβια: Κορυφαίες Φυσικές Εναλλακτικές Ζάχαρες

Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό «ένοχο» για πολλές θερμίδες, υπάρχουν όμως  αρκετά φυσικά γλυκαντικά τα οποία μπορεί να είναι ακόμη και ωφέλιμα για την υγεία μας.

Η ζάχαρη έχει δαιμονοποιηθεί ως ένας από τους κύριους ένοχους που συμβάλλει στην αύξηση βάρους, την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Πολλά γλυκαντικά, όπως η επιτραπέζια ζάχαρη ανταποκρίνονται στην ετικέτα των «κενών θερμίδων». Αλλά, δεν είναι όλα τα γλυκαντικά «κενά».

Σύμφωνα με το Yo.gr, τα μη επεξεργασμένα γλυκαντικά υφίστανται ελάχιστη επεξεργασία, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν τη φυσική τους μορφή και τα αρχικά θρεπτικά συστατικά τους.

Στην πραγματικότητα, πολλά μη επεξεργασμένα γλυκαντικά, με μέτρο, μπορούν να είναι ευεργετικά για τη διατήρηση της υγείας.

Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τις κορυφαίες εναλλακτικές φυσικές ζάχαρης που είναι κάθε άλλο παρά κενές!

Φρέσκα φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα μπορεί να είναι το καλύτερο φυσικό γλυκαντικό. Αυτό συμβαίνει λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και κυρίως φρουκτόζη.

Η φρουκτόζη διασπάται μέσω μεταβολικών αντιδράσεων για να παρέχει ενέργεια στον οργανισμό. Επιπλέον όμως έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης. Ως αποτέλεσμα το σώμα αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι φυτικές ίνες θεωρούνται επίσης λειτουργική τροφή, λόγω του ρόλου τους στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Για να μην αναφέρουμε ότι τα φρέσκα φρούτα είναι άφθονα σε βιταμίνες και μέταλλα, που συνήθως δεν βρίσκονται σε άλλα φυσικά γλυκαντικά.

Τα φρέσκα φρούτα μπορούν να προστεθούν σε γιαούρτι, δημητριακά, πλιγούρι βρώμης.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και σκέτοι ή με βούτυρο ξηρών καρπών ως γρήγορο κι υγιεινό σνακ.

Οι χουρμάδες είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β6 και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και χαλκό.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα αντιοξειδωτικά τους περιορίζουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών και μειώνουν τη φλεγμονή.

Ακατέργαστο μέλι

Το ωμό μέλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες όχι μόνο ως φυσικό γλυκαντικό, αλλά και ως θεραπεία στην εναλλακτική ιατρική.

Το μέλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την επούλωση πληγών, λοιμώξεων του λαιμού και του αναπνευστικού.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και γαστρεντερικών παθήσεων.

Το μέλι είναι γεμάτο με βιταμίνες Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη, καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό.

Μερικές κοινές χρήσεις για το μέλι ως γλυκαντικό είναι η προσθήκη του σε τσάι ή καφέ, σάλτσες σαλάτας, μαρινάδες και γκρανόλα.

Φροντίστε να ελέγχετε τη διατροφική ετικέτα όταν αγοράζετε μέλι, επειδή μερικά περιέχουν πρόσθετα, όπως σιρόπι καλαμποκιού, υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής.

Σιρόπι από σφένδαμο

Το σιρόπι σφενδάμου συχνά παραβλέπεται ως απλώς μια επικάλυψη πρωινού για τηγανίτες και βάφλες, όταν είναι μια καλή επιλογή για μια εναλλακτική φυσική ζάχαρη.

Παρόμοια με το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου περιέχει βιταμίνες Β και μέταλλα όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρο κι ασβέστιο.

Στέβια

Η στέβια έχει κερδίσει περισσότερη προσοχή πρόσφατα ως ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά, χωρίς θερμίδες.

Επειδή η στέβια είναι 200 ​​έως 400 φορές πιο γλυκιά από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα για να γλυκάνει τα τρόφιμα ή τα ποτά.

Η στέβια έχει επιδείξει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία , όπως αντιικά κι αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ