Η σιδηρά Αμερικανίδα Nancy Pelosi αψηφά την Κίνα & πάει Ταϊβάν – δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την τολμηρή Πρόεδρο της Βουλής σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία & Ιαπωνία

Τεράστια τα ρίσκα αυτής της επίσκεψης, εκτιμούν οι αναλυτές. Ήδη κινεζικά μαχητικά πέταξαν στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν

Ρίχνει το γάντι στην Κίνα η Nancy Pelosi και επισκέπτεται την Ταϊβάν. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της νησιώτικης αυτής χώρας της Ανατολικής Ασίας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα μείνει ένα βράδυ στην Ταϊβάν στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της αμερικανικής Βουλής στην Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια και σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως σημειώνει άρθρο του CNN, το αμερικανικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αντίδραση της κυβέρνησης του Πεκίνου. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει από την κινεζική ηγεσία να αντιδράσει με υπευθυνότητα και να μην εμπλακεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση, εάν τελικά η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Pelosi αναμένεται στη νήσο στις 22:20 τοπική ώρα (17:20 ώρα Ελλάδας). Να σημειωθεί ότι το επίσημο πρόγραμμα της ασιατικής περιοδείας της Δημοκρατικής Προέδρου της αμερικανικής κάτω Βουλής κάνει λόγο για επισκέψεις της στη Μαλαισία, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τίποτε ρητώς για σταθμό της στην Ταϊβάν. Η επίσημη θέση του Λευκού Οίκου, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ταξίδι, είναι ότι η κυρία Πελόσι έχει «δικαίωμα» να επισκεφθεί τη νήσο.

Σε μια πρώτη αντίδραση πάντως αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν ήδη κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, σύμφωνα με πηγές του  Reuters. Η Κίνα θεωρεί τα εδάφη της Ταϊβάν δικά της και έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει ακόμη και να τα καταλάβει δια της βίας προκειμένου να τα θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της. Οι περίπου 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν επί χρόνια με την πιθανότητα μιας κινεζικής εισβολής, αλλά η απειλή αυτή έχει αυξηθεί επί της τρέχουσας προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Biden (@joebiden)

Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Παρότι σε διπλωματικό επίπεδο δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, στηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή καθεστώτος του αυτοδιοικούμενου νησιού. Πρόσφατα οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους, κατά την οποία o Xi Jinping φέρεται να προειδοποίησε τον Joe Biden όσον αφορά το καυτό θέμα της Ταϊβάν να «μην παίζει με την φωτιά».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ