Ερωτικές σκηνές στο Χόλιγουντ: Το αξέχαστο στριπτίζ της Κιμ Μπάσιντζερ και το προκλητικό σταυροπόδι της Σάρον Στόουν (Part 2)

Όταν ο έρωτας στη μεγάλη οθόνη χτυπάει κόκκινο 

Ποιο είναι το συστατικό που απογειώνει μια ερωτική σκηνή σε ένα υπερθέαμα αισθησιασμού; Είναι η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών του; Ο ρεαλισμός της πράξης; Ή η δύναμη της φαντασίας; Μήπως τελικά όλα έχουν να κάνουν με το γυμνό ή τέλος πάντων την απουσία αυτού;

Όποια απάντηση κι αν υπερτερεί στα παραπάνω ερωτήματα,,μερικές από τις πιο ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι οι ακόλουθες:

Η Γραμματέας (2002)

Πολύ πριν τις «50 Αποχρώσεις του Γκρι» το θέμα των σεξουαλικών σχέσεων χωρίς την προϋπόθεση αισθημάτων και ο ρόλος που ο πόνος μπορεί να παίξει στην απογείωση τους είχε αποτελέσει το βασικό θέμα της ταινίας «η Γραμματέας».

Σε αυτή την ταινία η Λι, μια ιδιόρρυθμη (Μάγκι Τζίλενχαλ) κοπέλα με μηδενική σχεδόν εμπειρία στο σεξ, επιτρέπει στο εκκεντρικό αφεντικό της Έντουαρντ (Τζέιμς Σπέιντερ) να τη χρησιμοποιεί για να εκτονώνει τις σεξουαλικές του διαθέσεις, οδηγώντας την αρχικά στη συνειδητοποίηση του εαυτού της και τελικά στη συμφιλίωση με τα πραγματικά της συναισθήματα. Από τις πιο διάσημες σκηνές, εκείνη που η Λι καθισμένη στα τέσσερα στο γραφείο του Έντουαρντ διαβάζει ένα γράμμα, ενώ εκείνος επιθεωρεί το σώμα της πριν κάνει έρωτα μαζί της.   

Mulholland Drive (2001)

Ο Ντέιβιντ Λιντς δεν έχει κερδίσει άδικα τον χαρακτηρισμό του δύσκολου σκηνοθέτη. Στις περισσότερες ταινίες του οι θεατές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την ιστορία που τους αφηγείται.

Το «Mulholland Drive» δεν αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, εκτός από την ερωτική σκηνή ανάμεσα στη Μπέτι και τη Καμίλα, που ερμηνεύουν αντίστοιχα η Ναόμι Γουότς και η Λόρα Έλενα Χάρινγκ, η οποία ξεχειλίζει έντονου πάθους και αληθινής αγάπης.

Αποτελεί την όαση σε μια έρημο σουρεαλισμού, όπως σχολιάστηκε από κάποιους κριτικούς κινηματογράφους το 2001, οπότε βρήκε η ταινία στους κινηματογράφους, κι ας ακολουθεί η ερωτική πράξη την ανεύρεση ενός πτώματος στο διπλανό διαμέρισμα!

Βασικό ένστικτο (1992)

Παρότι και μόνο η αναφορά της ταινίας «Βασικό Ένστικτο» φέρνει στο νου τηνπεριβόητη σκηνή με το σταυροπόδι της Σάρον Στόουν που αφήνει τον θεατή να δει τα… εσώψυχα της, το θέαμα αυτό με τα σημερινά κινηματογραφικά δεδομένα δεν θεωρείται ερωτικό, απλά στεγνά χυδαίο.

Αντίθετα η ταινία μνημονεύεται ακόμα ως εξόχως ερωτική για την έντονη και απόλυτα ρεαλιστική συνεύρεση ανάμεσα στην Κάθριν (Σάρον Στόουν) και τον Νικ (Μάικλ Ντάγκλας) που ακολουθεί την απόφαση του τελευταίου, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι εκείνη είναι μια στυγνή δολοφόνος, να την απομακρύνει από την ερωμένη της σε ένα θορυβώδες κλαμπ του Λος Άντζελες και να αφεθεί στο πάθος που νιώθει κοντά της.   

9 1/2 εβδομάδες (1986)

Αν υπάρχει μια ταινία που προσφέρει στους θεατές ερωτισμό σε μεγάλες δόσεις, αυτή είναι το δίχως άλλο το φιλμ «9 ½ εβδομάδες». Τόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ερωτική σχέση ανάμεσα στον χρηματιστή Τζον (Μίκι Ρούρκ) και την εργαζόμενη σε γκαλερί Ελίζαμπεθ (Κιμ Μπάσιντζερ), οι οποίοι δοκιμάζουν τα όρια τους στο σεξ, χωρίς να καταφέρουν τελικά να αφεθούν στον έρωτα, που νιώθει ο ένας για τον άλλον.

Οι συνευρέσεις τους ωστόσο είναι τόσο παθιασμένες, που τα σχετικά κινηματογραφικά ενσταντανέ παραμένουν μέχρι σήμερα κλασσικά, με πιο διάσημο εκείνο στη διάρκεια του οποίου η Ελίζαμπεθ με κλειστά τα μάτια δοκιμάζει ότι βάζει στο στόμα της ο Τζον, από κεράσια μέχρι σιρόπι για το βήχα και μπόλικο… μέλι.  

The Thomas Crown Affair (1968)

«Παίζεις», την ρωτά. «Δοκίμασε με», τον προκαλεί εκείνη… Είναι δεκάδες οι έρευνες που έχουν συμπεράνει μέσα στο πέρασμα των χρόνων ότι οι γυναίκες προτιμούν τα προκαταρκτικά από τη σεξουαλική πράξη. Το δίχως άλλο το σκάκι σαν παιχνίδι πολέμου και στρατηγικής είναι άκρως ερωτικό.

Οι συμβολισμοί εξάλλου στην εξέλιξη του δίνουν και παίρνουν, αφού η βασίλισσα είναι το πιο δυνατό πιόνι και όλα τα άλλα γύρω της υπάρχουν για να την προστατεύουν. Για το λόγο αυτό, η σκηνή του σκακιού ανάμεσα στην ερευνήτρια ασφαλιστικής εταιρείας Βίκι (Φέι Ντάναγουεϊ) και τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο Τόμας (Στηβ Μακ Κουίν) στη ταινία «The Thomas Crown Affair» είναι από τις πιο ερωτικές του παγκόσμιου σινεμά. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ