Κοντολέων - Δημητριάδης: Δύο παραιτήσεις - φωτιά & οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων

Παραιτήσεις - σοκ δύο συνεργατών του Πρωθυπουργού 

 Δύο παραιτήσεις με διαφορά λίγων λεπτών ανακοινώθηκαν σήμερα από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Η πρώτη του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και η δεύτερη του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Τη θέση του ΓΓ του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος, προέδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

 

 

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν.

Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αναφέρουν ότι “Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ”.“Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια” σημειώνεται.

 

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή και είχε στοχοποιήσει τον κ. Δημητριάδη ήταν οι λόγοι της παραίτησής του. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη δεν σχετίζεται με την υπόθεση για το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».

Τσίπρας: Ομολογία ενοχής η παραίτηση Δημητριάδη

Στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η παραίτηση Δημητριάδη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ακόμη ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα Δημοκρατίας».Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο ότι “τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι, όλα θα βγουν στο φως”.

 

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη για διαφάνεια και δημοκρατία σήμερα δικαιώνεται

“Η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, για διαφάνεια και δημοκρατία σήμερα δικαιώνεται. Η παγίδευση του κινητού του έχει σχέση με τη δυναμική που αποκτά η παράταξη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από τη κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ απέτυχε”, τονίζει οΟδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,ο αντιπροεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως υπογραμμίζει, “οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν μια de facto δικαίωση του Ν. Ανδρουλάκη. Με θεσμικό τρόπο, με τις πρωτοβουλίες μας στη Δικαιοσύνη, φτάσαμε σήμερα στην παραίτηση του Γ. Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, πρόσωπα απόλυτα συνδεδεμένα με τον πρωθυπουργό”.

 

 

Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει πως “για την παγίδευση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση. Είναι απόλυτα έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται, ότι με τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός, μπορεί να εγγυηθεί τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών”.

Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βγει και να απολογηθεί».

«Δέκα και πλέον ημέρες ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας προσπαθούσε να μας βγάλει τρελούς και ότι οι καταγγελίες του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς του τόπου. Οι σημερινές παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ αποδεικνύουν ότι οι καταγγελίες μας ήταν πραγματικές και πολύ σημαντικές. Και αγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια, σε παρακολουθήσεις, σε ένα σκηνικό το οποίο θυμίζει άλλες εποχές» τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Alpha 98,9» ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος ενώ υπογράμμισε: «Περιμένουμε, άμεσα, να συνεχίσει η Δικαιοσύνη την έρευνά της και να φτάσουμε μέχρι το τέλος». Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε στις τελευταίες εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας και όλη αυτή η πρακτική αδιαφάνειας και παρεμβάσεων στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Για να μην έρθει, όμως, μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα κάνει χειρότερες παρεμβάσεις και όλα αυτά τα οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βγει και να απολογηθεί».

«Εμείς είπαμε να πέσει φως παντού» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συγκεκριμένη κυβέρνηση -με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και με τις προσπάθειες που έγιναν, στην ουσία να μην υπάρχει Δημοκρατία και Ελευθερία σε αυτό τον τόπο, γιατί εκεί οδηγούν όλα αυτά- δεν μπορεί να συνεχίσει. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήσει τίποτα στο σκοτάδι. Θα κάνουμε τεράστια προσπάθεια να φτάσουμε στο τέλος αυτού του δρόμου. Και όλα να έρθουν στο φως για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι προσπάθησαν να στήσουν όλη αυτή την κατάσταση».

 

ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις του Γεν. Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα έρευνας

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

ΜέΡΑ25:«Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί»

Σε ανακοινωσή του το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει:«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα.Η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες "λίστες Πέτσα") μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη. Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι "πηγές" της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25.

 

 

«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους "από κάτω". Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά "παιχνίδια" με την ίδια τη Δημοκρατία».,καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ