Παπούα Νέα Γουινέα: Μια εντυπωσιακή μέδουσα - νέο είδος κατατρόμαξε τους επιστήμονες, αλλά και τους έβαλε να δουλέψουν… (φωτό & βίντεο)

«Ήμουν εντελώς σοκαρισμένη όταν μου έστειλαν τις φωτογραφίες»

Ένας δύτης κατάφερε να τραβήξει πλάνα μιας σπάνιας μέδουσας, της «Chirodectes maculatus».

Αυτό που αποθανάτισε στα υδάτινα βάθη, ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας, έχει ενθουσιάσει τώρα τους θαλάσσιους βιολόγους.

 

Πιστεύεται ότι είναι μόλις η δεύτερη φορά που καταγράφεται η συγκεκριμένη μέδουσα, ενώ μία ερευνητής δεν αποκλείει να πρόκειται και για νέο είδος. 

Ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας καταδύσεων με έδρα το Kavieng, ο κ. Borcherds έκανε κατάδυση με έναν πελάτη τον Δεκέμβριο, όταν εντόπισε το παράξενο πλάσμα και δημοσίευσε το σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είδα έναν νέο τύπο μέδουσας κατά την κατάδυση σήμερα. Είναι λίγο μεγαλύτερη από μια μπάλα ποδοσφαίρου και κολυμπούν αρκετά γρήγορα» είχε γράψει σε ανάρτησή του. Τώρα η μέδουσα που κατέγραψε τον Δεκέμβρη έχει γίνει viral!

«Νόμιζα ότι ήταν ενδιαφέρον καθώς δεν είχα ξαναδεί κάποια τέτοια (σ.σ μέδουσα), οπότε έστειλα [το βίντεο] στην κόρη μου που κατέβασε μια εφαρμογή μέδουσες» είπε ο δύτης και πρόσθεσε ακόμα ότι:  «Δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί, έτσι ανέβασε το υλικό στην εφαρμογή και μέσα σε μισή ώρα την πήρε τηλέφωνο μία πολύ ενθουσιασμένη ειδικός από την Τασμανία».

Αυτή η ειδικός ήταν, σύμφωνα με το abc.net.au, η Lisa-ann Gershwin από τη συμβουλευτική υπηρεσία της Αυστραλίας Marine Stinger Advisory Service, η οποία στην αρχή νόμιζε ότι ήταν η ίδια μέδουσα που πιάστηκε στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο τον Μάιο του 1997.

Η Dr Lisa-ann Gershwin/Photo: Dr Lisa-ann Gershwin via abc.net.au

«Ήμουν εντελώς σοκαρισμένη όταν μου έστειλαν τις φωτογραφίες» είπε η Dr Gershwin και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα, Θεέ μου, τι είναι αυτό το πράγμα και πού είναι; Αυτό το είδος είχε εντοπιστεί μόνο μία φορά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο τη δεκαετία του 1990».

Το Chirodectes maculatus περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2005 από μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνω,ν αφού έπιασαν και συντήρησαν ένα δείγμα το 1997.

Οι επιστήμονες αρχικά περιέγραψαν το είδος ως Chiropsalmus. Η Dr Gershwin είπε ότι δημοσίευσε μια άλλη εργασία - για την ταξινόμηση του είδους, ένα χρόνο αργότερα - και μετέφερε την μέδουσα επίσημα στο γένος Chirodecte. Η μελέτη έγινε αποδεκτή.

Μετά από έρευνα του βίντεο, η  ειδικός συνεργάστηκε στενά με το Μουσείο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν, όπου φυλάσσονταν το αρχικό δείγμα του Κουίνσλαντ. «Μου έστειλαν το βίντεο και μπόρεσα να το παρακολουθήσω καρέ καρέ», είπε. 

«Συγκρίναμε τις δύο ξεχωριστές μέδουσες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή που καταγράφηκε στα ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας [από τον κ. Borcherds] είναι ένα νέο είδος που δεν έχει ανακαλυφθεί. «Πήρα τηλέφωνο τονDorian  και του είπα: "Κάθεσαι;". και όταν του είπα ότι νόμιζα ότι ήταν ένα ολοκαίνουργιο είδος, ήταν πολύ ενθουσιασμένος».

Ενώ η Dr Gershwin είναι πεπεισμένη ότι πρόκειται για ένα νέο είδος, δεν έχει ακόμη υποβάλει τα ευρήματά της, σε μια ειδική εργασία που θα αξιολογηθεί από ομοτίμους.

«Ένα νέο είδος θεωρείται ως υπόθεση, πρέπει να εξεταστεί. Τεχνικά δεν έχει ανακαλυφθεί, μέχρι να ονομαστεί επίσημα και να ταξινομηθεί. Είμαι πολύ σχολαστική καθώς συμμετείχα στην επαναταξινόμηση του αρχικού είδους, οπότε θέλω να είμαι κάτι παραπάνω από σωστή. 

"Επιπλέον, έχουμε ακόμα το μυστήριο από πού προήλθε το δείγμα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου;».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ