Σοφιστικέ haute couture από μεγάλους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές στο Μουσείο Μπενάκη

Ο γάμος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες μιας γυναίκας με την επιλογή του νυφικού και των συνοδευτικών του να συνθέτουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες όπου μόδα και πολιτιστική κληρονομιά ισορροπούν δημιουργικά.

Ο γάμος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες μιας γυναίκας με την επιλογή του νυφικού και των συνοδευτικών του να συνθέτουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες όπου μόδα και πολιτιστική κληρονομιά ισορροπούν δημιουργικά.



Με  επίκεντρο αυτήν την απόλυτα ευτυχή στιγμή η έκθεση «Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» εντάσσεται στο εορτασμό για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και μας ταξιδεύει στα μυστικά της παράδοσης και τη μαγεία της υψηλής ραπτικής με δημιουργίες που προέρχονται κατά κύριο λόγο από δωρεές.
Μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουμε εμβληματικές δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων, μεταξύ των οποίων οι Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης. Μια ξεχωριστή ξενάγηση στην πορεία του νυφικού ενδύματος που ολοκληρώνεται με φορέματα με την υπογραφή διεθνών ονομάτων, όπως οι Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms και Etienne Brunel.
Ξεκινώντας από τις παραδοσιακές νυφικές φορεσιές του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, η έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος σε συναργασία με το Μουσείο Μπενάκη φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες που φόρεσαν τα νυφικά που εκτίθενται τονίζοντας έτσι τον βιωματικό χαρακτήρα ενός ενδύματος και το έντονο συναισθηματικό φορτίο που αυτό φέρει φωτίζοντας την προσωπικότητα της γυναίκας που το επέλεξε.  
Ακολουθώντας την εξέλιξη του κομβικού αυτού ενδύματος μέσα στον χρόνο, η έκθεση αναφέρεται παράλληλα στην εξέλιξη τόσο των ενδυματολογικών κωδικών που καθορίζουν τη χρήση του στην Ελλάδα όσο και των εθίμων και των τελετουργιών που το συνοδεύουν. Από την πολυχρωμία των τοπικών νυφικών ενδυμασιών, στην επαναφορά του λευκού πέπλου και στη σταδιακή συμβατότητα του νυφικού με τις τάσεις που ορίζουν οι μεγάλοι σχεδιαστές και οι επώνυμοι οίκοι.
Ένα ένδυμα με βαθιά ιστορία που ενώ εξελίσσεται δεν απορρίπτει σχήματα του παρελθόντος αποτυπώνοντας τόσο τις προσωπικές ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών, όσο και τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες της εποχής τους.

info Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111   Διάρκεια: 23 Ιανουαρίου - 6 Απριλίου 2014 Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 5 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €2,5 (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για τις σχετικές λεπτομέρειες http://www.benaki.gr/admission)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ