Έρευνα SOS : Άσκηση το πρωί για τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν το λίπος της μέσης τους & την αρτηριακή πίεση

Αμερικανική έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ τα βράδια είχαν μεγαλύτερο όφελος για ενδυνάμωση στους άνδρες.

Η άσκηση είναι ωφέλιμη όμως πότε είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι και πόσο επηρεάζει το αποτέλεσμα αν εισαι άνδρας και γυμναζεσαι το βράδυ ή γυναίκα και ασκείσαι το πρωί;Σύμφωνα με τον Δρ Paul Arciero, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή υγείας και ανθρώπινης φυσιολογικής επιστήμης στο Skidmore College της πολιτείας της Νέας Υόρκης « Η πρωινή άσκηση θα μπορούσε να ωφελήσει τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος και την αρτηριακή πίεση. Η έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ τα βράδια μετρούσαν περισσότερο για τους άνδρες».

Οι διαφορές στις ορμόνες, στα βιολογικά ρολόγια και στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης μεταξύ των δύο φύλων, θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.

Η μελέτη 30 ανδρών και 26 γυναικών – όλοι δραστήριοι και υγιείς, μεταξύ 25 και 55 ετών – διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε τα αποτελέσματα ενός ποικίλου προγράμματος φυσικής κατάστασης, το οποίο περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, αντίσταση και προπόνηση αντοχής.

Η μία ομάδα ασκήθηκε για μία ώρα πριν τις 08:30 ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε τις ίδιες δραστηριότητες το βράδυ, μεταξύ 18:00 και 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και την ευελιξία, τη δύναμη και την αερόβια ισχύ τους στην αρχή και στο τέλος.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη βελτίωσαν τη συνολική τους υγεία και την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από το πότε ασκούνταν.«

Με βάση τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί, λέει ο Δρ Arciero.Αυτό είναι σημαντικό γιατί το λίπος της κοιλιάς τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, και μπορεί να είναι επικίνδυνο.Ωστόσο, λέει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός τους καθώς και τη συνολική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να κάνουν βραδινή άσκηση.

Οι άνδρες στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα της ημέρας που ασκούνταν, βελτιώνοντας τη δύναμή τους το πρωί και το βράδυ.Αλλά η βραδινή άσκηση βρέθηκε ότι είναι «ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και για τη συναισθηματική ευεξία», λέει ο Δρ Arciero.

Η βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί οι αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών στο χρόνο άσκησης ήταν τόσο διαφορετικές και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν περισσότερα.

Λένε ότι οι γυναίκες μπορεί να κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος το πρωί επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά. Οι εσωτερικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, παρακολούθησε άτομα με υγιές βάρος, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ