Good news:«Απογειώθηκε» η κίνηση σε 10 αεροδρόμια -Η Σαντορίνη πρώτη των πρώτων

Ακολουθούν Χανιά ,Κέρκυρα και Μύκονος με Ρόδο.

 5,2 εκατομμύρια άτομα έχουν περάσει από τα αεροδρόμια σε Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κω, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο. Από τα οκτώ αυτά αεροδρόμια, που αντιπροσωπεύουν σε απόλυτους αριθμούς τη μερίδα του λέοντος των επιβατών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019, εμφανίζουν η Σαντορίνη (+36,2%), τα Χανιά και η Κέρκυρα με περίπου 21% το καθένα, η Μύκονος (+16,6%), η Ρόδος (+10,4%), η Ζάκυνθος (+8,8%) και η Κως (+7,2%).

Στον αντίποδα, η Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα με το 2019, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» να είναι χαμηλότερη κατά 9,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Στο «κλαμπ» των αεροδρομίων που εμφανίζουν χάσμα έναντι του 2019 ανήκουν αυτά σε Σάμο (-6,8%), Καβάλα (-12,8%) και Μυτιλήνη (-13,3%), των οποίων η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 194,6 χιλ. επισκέπτες.

Επίσης, τα αεροδρόμια σε Κεφαλονιά, Ακτιο και Σκιάθο, που καταγράφουν διψήφια αύξηση αφίξεων έναντι του Ιουλίου του 2019, εμφανίζουν αθροιστικά κίνηση περίπου μισού εκατομμυρίου επιβατών, που αντιστοιχεί στο 1/10 του συνολικού αριθμού των διακινηθέντων ατόμων από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μητρικής της Fraport Greece (Fraport AG) για το σύνολο του 2022 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, ανά τον κόσμο, που έχει υπό τη διαχείρισή της θα διαμορφωθεί στο 90% των επιπέδων του 2019.

Ακόλουθη της ανόδου των επιβατών είναι και η αύξηση του πτητικού έργου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας τον Ιούλιο. Τον περασμένο μήνα, ο συνολικός αριθμός εγχώριων και διεθνών πτήσεων διαμορφώθηκε σε 45,6 χιλ. πτήσεις, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 10% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Ιούλιο, η Ελλάδα μαζί με μόνο τέσσερις ακόμη χώρες (Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο και Αλβανία) εμφανίζει μεγαλύτερο πτητικό έργο κατά 7,6% έναντι του ίδιου μήνα του 2019, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

Στις 42 χώρες που καλύπτει ο Eurocontrol, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 951.100 πτήσεις, αριθμός χαμηλότερος κατά 13% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ