Βρετανία μετά το Brexit: Τεράστια ανθρωπιστική κρίση τον χειμώνα – Θα πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο 

Το υψηλό ενεργειακό κόστος σπρώχνει και τον πληθωρισμό «αδειάζοντας» την τσέπη των καταναλωτών  
 

Εξαιρετικά δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για τη Βρετανία. Η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή «ανθρωπιστική κρίση» όταν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις λόγω των πολύ υψηλών τιμών της ενέργειας, προειδοποίησε η Συνομοσπονδία του NHS κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρο» κίνδυνο θανάτου λόγω του κρύου στα σπίτια.

«Πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να κάνουν μια φρικτή επιλογή μεταξύ του να παραλείψουν γεύματα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και του να ζούνε στο κρύο, την υγρασία και σε πολύ δυσάρεστες συνθήκες», δήλωσε ο Μάθιου Τέιλορ επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η οποία εκπροσωπεί οργανώσεις του υγειονομικού τομέα.. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση ασθενειών του αναπνευστικού, ψυχικών ασθενειών και να επιδεινώσει τις προοπτικές ζωής των παιδιών, πρόσθεσε ο Τέιλορ. Η εμφάνιση των ασθενειών αυτών θα συμβεί «την ώρα που το NHS είναι πιθανό να ζήσει τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία του», κατήγγειλε.

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Τέιλορ, «έρευνες δείχνουν ότι η αποτυχία να ζεστάνουμε τα σπίτια μας μπορεί να προκαλέσει επιπλέον 10.000 θανάτους ετησίως. Αυτό συμβαίνει σε μια κανονική χρονιά. Και γνωρίζουμε ότι η πίεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους ανθρώπους και, αν δεν κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, πρωτόγνωρος αριθμός ανθρώπων δεν θα μπορεί να ζεστάνει στα σπίτια του».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιστέκεται στις εκκλήσεις να στηρίξει περισσότερο τα νοικοκυριά ώστε να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος διαβίωσης, επιμένοντας ότι θα αφήσει τις μεγάλες οικονομικές αποφάσεις για τον επόμενο πρωθυπουργό που θα αναλάβει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ήδη τα νοικοκυριά με το πακέτο των 37 δισεκ. λιρών που ανακοίνωσε τον Μάιο για την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης και επίσης εργάζεται για να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας.

Το μέσο ποσό που δαπανά ένα νοικοκυριό για την ενέργεια – ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο– αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά ως τον Ιανουάριο του 2023 ξεπερνώντας τις 4.000 λίρες, γεγονός που θα επιδεινώσει και τον πληθωρισμό ο οποίος έφτασε τον Ιούλιο το 10%

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ