Ντίνα Νικολάου: Τούρτα με 2 σοκολάτες, γιαούρτι και βάση μπακλαβά

Μια ξεχωριστή τούρτα που η βάση της κάνει την διαφορά. Ο μπακλαβάς που περίσσεψε, ανακυκλώνεται και γίνεται ιδιαίτερη βάση σε μια τούρτα σκέτη «κόλαση».

Υλικά

Για τη βάση

Για την γκανάζ γάλακτος

Για την γκανάζ

Για την κρέμα γιαουρτιού

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1.  

    Μέσα σε ένα μπολ, κομματιάζω τον μπακλαβά με τα χέρια. Τοποθετώ ένα τσέρκι 30-32 εκ. σε μια μεγάλη πιατέλα (φροντίζω να κάνω χώρο στο ψυγείο για να την χωράει) και αδειάζω εκεί τα τρίμματα του μπακλαβά. Τα πατάω καλά για να καλύψω όλα τα κενά και αφήνω την πιατέλα στην άκρη.

     

Την γκανάζ γάλακτος

  1.  

    Σπάω τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού. Την αδειάζω στο μπολ με τη σοκολάτα, περιμένω 1 λεπτό και ανακατεύω με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα. Αδειάζω την κρέμα επάνω στη βάση του μπακλαβά και βάζω την πιατέλα στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να σφίξει.

     

Για την κρέμα γιαουρτιού

  1.  

    Χτυπάω καλά την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέτω το γιαούρτι και ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Απλώνω την κρέμα στην φόρμα και ξαναβάζω την πιατέλα στο ψυγείο για 30 λεπτά ακόμα.

     

Για την γκανάζ

  1.  

    Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία όπως έκανα με την γκανάζ γάλακτος και στρώνω (με προσοχή αυτή τη φορά, γιατί η κρέμα γιαουρτιού δεν παγώνει εντελώς) την τελευταία στρώση στο τσέρκι. Αφήνω την τούρτα στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να σφίξουν οι κρέμες.

     

Για το ξεφορμάρισμα και το σερβίρισμα

  1.  

    Ζεσταίνω το τσέρκι λίγο με τα χέρια μου και ξεφορμάρω. Αν θέλω, σερβίρω με λίγα τριμμένα φύλλα από μπακλαβά.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ