Νέος νόμος στην Ισπανία: ''Μόνο το ναι στο σεξ σημαίνει ναι'' - διαφορετικά είναι βιασμός ή μη ξεκάθαρη συναίνεση

Η συναίνεση πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα! 

Εγκρίθηκε νέος νόμος στην Ισπανία, που απαιτεί σαφή συναίνεση για κάθε σεξουαλική πράξη.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 205 ψήφους υπέρ, 141 κατά και 3 αποχές. Οι βουλευτές του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού Vox το καταψήφισαν.

"Είναι μια νίκη μετά από πολλά χρόνια αγώνα", δήλωσε η Irene Montero, η υπουργός ισότητας. "Από εδώ και στο εξής καμία γυναίκα δεν θα χρειάζεται να αποδείξει ότι χρησιμοποιήθηκε βία ή εκφοβισμός εναντίον της''. 

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η συναίνεση πρέπει να είναι θετική και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δόθηκε ερήμην ή σιωπηλά, αναφέρει ο theguardian

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε αφού πέντε άνδρες βίασαν μια 18χρονη γυναίκα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών στην Παμπλόνα το 2016.

Στο δικαστήριο υποστηρίχθηκε ότι το βίντεο από τα τηλέφωνα των ανδρών - που δείχνει τη γυναίκα ακίνητη και με τα μάτια της κλειστά κατά τη διάρκεια της επίθεσης - ήταν απόδειξη συναίνεσης.

Ένας δικαστής υποστήριξε ότι οι άνδρες θα έπρεπε να κατηγορηθούν μόνο για την κλοπή του κινητού τηλεφώνου του θύματος.

Καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια φυλάκισης για τη μικρότερη κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά μετά από δημόσια κατακραυγή η κατηγορία μετατράπηκε σε βιασμό και η ποινή αυξήθηκε σε 15 χρόνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ