Ο μεγάλος έρωτας του Γκορμπατσόφ για την Ραίσα – Από τα φοιτητικά θρανία μαζί – 23 χρόνια δεν ξεπέρασε την απώλεια της  (βίντεο)

«Η ζωή μου έχασε το βασικό της νόημα. Ποτέ ξανά δεν έχω νιώσει τόσο βαθιά μοναξιά»…

 

Τον Μάρτιο του 2013 ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα πήρε συνέντευξη από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μόσχα. Είχε μόλις κυκλοφορήσει τον τελευταίο τόμο των απομνημονευμάτων του, που ήταν αφιερωμένα στην σύζυγο του, Ραίσα, η οποία είχε πεθάνει το 1999 από λευχαιμία.

Ήταν παντρεμένη για 46 ολόκληρα χρόνια και όπως είπε τότε ο εκλιπών τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης στον Στίβ Ρόζενμπεργκ του έλειπε πολύ. «Η ζωή μου έχασε το βασικό της νόημα. Ποτέ ξανά δεν έχω νιώσει τόσο βαθιά μοναξιά», του εξομολογήθηκε και τα μάτια του έλαμψαν μόνο όταν άρχισε να ξεφυλίζει τις κοινές τους φωτογραφίες από διακοπές ή από επίσημα επαγγελματικά του ταξίδια με εκείνη πάντα στο πλευρό του.

Η πιο αγαπημένη του φωτογραφία, είπε, ήταν εκείνη των δύο παρόμοιων πορτρέτων τους που ανέβασαν στον μεγαλύτερο τοίχο του σπιτιού τους πριν την ημέρα του γάμου τους το 1953. Έμοιαζαν σαν σταρ του Χόλιγουντ. Και κάπου εκεί ο Γκορμπατσόφ άρχισε να σιγοψιθυρίζει το τραγούδι «Dark is the Night», που αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη στην πρώτη γραμμή που σκέφτεται την αγαπημένη του σύζυγο πίσω στο σπίτι.

«Στο σκοτάδι της νύχτας», τραγουδούσε ο Γκορμπατσόφ, «ξέρω ότι εσύ, αγάπη μου, είσαι ξύπνια… Πόσο αγαπώ τα βαθιά ευγενικά σου μάτια… Πόσο θέλω να πιέσω τα χείλη μου στα δικά σου». Ο άνθρωπος που βοήθησε να τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος χαμογέλασε και ολοκλήρωσε τη συνέντευξη αυτή λέγοντας: «η Ραίσα αγαπούσε να με ακούει να τραγουδώ». Οι δυο τους γνωρίστηκαν στα φοιτητικά έδρανα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Εκείνη μετά την αποφοίτησή της το 1954 από το Τμήμα Φιλοσοφίας, θα ακολουθήσει τον σύζυγό της, αφού είχαν ήδη παντρευτεί τον περασμένο χρόνο στην πρώτη του θέση ως αξιωματούχος του κόμματος στη Σταυρούπολη. Η γέννηση της κόρης τους ακολούθησε τον Ιανουάριο του 1957.

Το 1978 οι Γκορμπατσόφ θα επιστρέψουν στη Μόσχα, όταν ο Μιχαήλ αναλάβει το πρώτο του αξίωμα στα ανώτατα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής δηλαδή, και εκείνη διδάσκει πια στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Αντίθετα με όλες τις παρελθούσες συζύγους των σοβιετικών ηγετών, η Ραίσα δεν έμενε στη σκιά του Μιχαήλ, καθώς η προσωπικότητά της ήταν τέτοια που την έβαζε στην πρώτη γραμμή του πολιτικού πυρός.

Αυτό βέβαια είχε συνέπειες στο εσωτερικό της Ένωσης με τους σφοδρότερους πολέμιους της να την κατηγορούν για τα ακριβά δυτικά ρούχα της, τα χρυσά σκουλαρίκια της και άλλα πολλά.  Το γεγονός μάλιστα ότι ο Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε στην αμερικανική τηλεόραση ότι με τη Ραΐσα συζητούσε πρώτα όλα τα σημαντικά θέματα του ρεφορμισμού που ευαγγελιζόταν, έβαλαν εκείνη στο στόχαστρο μιας ολόκληρης χώρας που δεν μπορούσε να δεχτεί ότι μια γυναίκα ήλεγχε τις εξελίξεις στη Σοβιετική Ένωση μέσω του συζύγου της. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??????? (@extrintrovert)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πραξικόπημα του 1991 σημειώθηκε ενώ εκείνος απολάμβανε με την οικογένειά του τις διακοπές τους στην Κριμαία. Τότε ήταν που πληροφορήθηκε ότι μια ομάδα κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του Μπακλάνοφ, του «κύριου υπεύθυνου του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος», είχε μόλις φτάσει στην προεδρική ντάτσα και ζητούσε να συνομιλήσει μαζί του. Πρώτη του δουλειά ήταν και πάλι να ενημερώσει τη σύζυγό του Ραΐσα για τους «ανεπιθύμητους επισκέπτες». Αφού της εξήγησε ότι επρόκειτο για τους πραξικοπηματίες και ότι εκείνος ήταν αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές, η Ραΐσα του απάντησε: «Έγκειται σε σένα να αποφασίσεις. Ό,τι κι αν συμβεί, θα είμαι δίπλα σου».

Το δεμένο ζευγάρι χώρισε τελικά η λευχαιμία με την οποία διαγνώστηκε εκείνη τον Ιούλιο του 1999 από το Ινστιτούτο Αιματολογίας RAMS. Λίγο αργότερα οι Γκορμπατσόφ μετέβησαν οικογενειακώς στο Μύνστερ της Γερμανίας,λ όπου η Ραίσα ξεκίνησε θεραπεία στην ιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μύνστερ. Ατυχώς δε απέδωσε τα αναμενόμενα και εκείνη πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους σε ηλικία 67 ετών. Το σώμα της επαναπατρίστηκε στη Ρωσία και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Νοβοντέβιτσι στη Μόσχα. 

«Μια μέρα πιαστήκαμε από το χέρι και πήγαμε να περπατήσουμε το απόγευμα. Και συνεχίσαμε να περπατάμε έτσι όλη μας τη ζωή», είχε δηλώσει ο Γκορμπατσόφ, που την Τρίτη 30 Αυγούστου άφησε τα εγκόσμια για να κοιμηθεί και πάλι στο πλευρό της,  σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Vogue, το 2013.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ