Αργεντινή: Νεοναζί ο δράστης που σημάδεψε με όπλο  την Κριστίνα Κίρσνερ – Συνελήφθη η 23χρονη σύντροφος του 

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αντιπροέδρου

Συνελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής στο Μπουένος Άιρες η σύντροφος του δράστη της δολοφονικής απόπειρας κατά της ζωής της αντιπροέδρου Κριστίνας Κίρσνερ την περασμένη Πέμπτη. 

Η 23χρονη, που παραχώρησε μετά την απόπειρα τηλεοπτικές συνεντεύξεις για τον ύποπτο, τον Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, τέθηκε υπό κράτηση σε συγκοινωνιακό σταθμό στη συνοικία Παλέρμο και προφυλακίστηκε. Συγκεκριμένα η Μπρέντα Ουλιάρτε, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος που εξέδωσε δικαστικός στην οποία ανατέθηκε να συνδιευθύνει την έρευνα, η Μαρία Εουχένια Καπουτσέτι.

Υπενθυμίζεται ότι τις ημέρες μετά την απόπειρα, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Telefe, όπου και δήλωσε κατάπληκτη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο φίλος της δεν ήταν ικανός να διαπράξει τέτοια ενέργεια. Εξήγησε μάλιστα ότι παρότι διαμαρτυρόταν, «όπως όλος ο κόσμος», για την κατάσταση της οικονομίας, δεν είχε αναφερθεί ποτέ στην αντιπρόεδρο Κίρσνερ «με επιθετικότητα». Ωστόσο, αναλύσεις βίντεο από κάμερες ασφαλείας έδειξαν πως ήταν μαζί του την ημέρα της απόπειρας, την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Κίρσνερ δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, όταν πήγε να χαιρετίσει υποστηρικτές της μπροστά στο σπίτι της. Εκείνη τη στιγμή ο προαναφερθείς την πλησίασε και τη σημάδεψε με πιστόλι στο κεφάλι από πολύ μικρή απόσταση, σχεδόν εξ επαφής. Για άγνωστο λόγο, το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε, παρότι ήταν γεμάτο και παρότι η σκανδάλη τραβήχτηκε, δήλωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες.

Ο δράστης, που συνελήφθη επιτόπου, είναι 35 ετών, έχει βραζιλιάνικη υπηκοότητα, όμως ζει από τα παιδικά του χρόνια στην Αργεντινή. Ο Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα ως αυτό το στάδιο, δεν έχει κάνει καμιά δήλωση μετά τη σύλληψή του. Ωστόσο σε φωτογραφίες αναρτημένες στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Instagram, ο τριανταπεντάρης εικονίζεται με διάφορα τατουάζ, ορισμένα από τα οποία (μαύρος ήλιος, σταυρός που μοιάζει με τον Σιδηρού Σταυρό…) παραπέμπουν απευθείας σε ναζιστικά σύμβολα.

Η 69χρονη αντιπρόεδρος της περονιστικής αριστεράς Κριστίνα Κίρσνερ, πρώην αρχηγός του κράτους (2007-2015), διατηρεί ακόμη μεγάλη επιρροή, επτά χρόνια αφότου παρέδωσε την προεδρία. Για το λόγο αυτό άλλωστε και η απόπειρα δολοφονίας της προκάλεσε διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα σε σοκ και κύμα διεθνούς κατακραυγής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ