Ζάκυνθος: Κατολίσθηση στην παραλία «Ναυάγιο» μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ - Τι λένε οι ειδικοί (φωτό & βίντεο)

Από τη δόνηση, αποκολλήθηκαν μεγάλα κομμάτια βράχων, από το βουνό, στο κόλπο του Ναυαγίου 

Αποκόλληση βράχων έγινε στην περιοχή του γνωστού Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου - Κεφαλονιάς.

Από τη δόνηση, αποκολλήθηκαν μεγάλα κομμάτια βράχων, από το βουνό, στο κόλπο του Ναυαγίου και έπεσαν στην θάλασσα, χωρίς ευτυχώς να υποστούν ζημιές παραπλέοντα σκάφη.

Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου απαγόρευσε την αποβίβαση επισκεπτών στην παραλία αλλά και την πρόσβαση των τουριστών στην περιοχή πάνω από την διάσημη παραλία υπό το φόβο νέων κατολισθήσεων.

Ε. Λέκκας: Ενδεικτική της επικινδυνότητας της κατάστασης στο "Ναυάγιο" η σημερινή κατολίσθηση εξαιτίας του σεισμού

Ο σεισμός 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Ζάκυνθο προκάλεσε μικρής έκτασης κατολίσθηση η οποία είναι ενδεικτική της επικινδυνότητας της κατάστασης στην περιοχή του "Ναυαγίου" στη Ζάκυνθο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη στην περιοχή δηλαδή οι τρεις ζώνες προστασίας στην παραλία.

Ο κ.Λέκκας ανέφερε επίσης ότι οι αρμόδιοι παράγοντες της περιοχής θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα και να υποδεικνύουν στους τουρίστες να είναι προσεκτικοί.

Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου έχει απαγορεύσει την αποβίβαση των επισκεπτών στην παραλία, μετά την αποκόλληση και πτώση βράχων που σημειώθηκε  στον κόλπο του Ναυαγίου, αναφέρει το imerazante.gr.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης είπε για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ότι «είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει ένα ρήγμα μεγάλο δυτικά της Κεφαλονιάς, στο νότιο τμήμα είχαμε τον σεισμό και είναι το σημείο που βυθίζεται η πλάκα».

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε μετανάστευση επικέντρων στο ρήγμα του Ληξουρίου» εκτιμώντας ότι «το φαινόμενο θα λήξει εδώ με κάποιον αριθμό μετασεισμών που δεν θα γίνονται αισθητοί καθώς θα σημειώνονται στη θάλασσα».

 

Η προειδοποίηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Τρεις ημέρες πριν τον σεισμό ο ίδιος είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Τουρισμός χωρίς προστασία δεν είναι τουρισμός! Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους.

Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή.

Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς – μικρό ευτυχώς – κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. Την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς.

Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια “εμπειρία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ