Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ - Νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο πρίγκιπας Κάρολος (φωτό & βίντεο)

 «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα»

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάγκιγχαμ.

Ο μεγαλύτερος γιος της, ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος, γίνεται αυτομάτως βασιλιάς.

 Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ελισάβετ, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.

Η φωτό που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της βασιλικής οικογένειας στο Instagram

 «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», αναφέρει η ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Το BBC ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μετέδωσε τον εθνικό ύμνο.

Φωτιγραφίες: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θρηνεί ο πρίγκιπας Κάρολος

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Βασιλιάς Κάρολος Γ΄

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, γνωστός μέχρι σήμερα ως πρίγκιπας Κάρολος, θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του, το Clarence House.

Παράλληλα, η σύζυγος του Καρόλου - μέχρι τώρα γνωστής ως δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης - θα μοιράζεται την κοινωνική θέση του ως «βασιλική σύζυγος».

Ποια ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

 

 

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα...) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

 

 

Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Μεσίστια η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή. Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ - Τι ορίζει το πρωτόκολλο -  το σχέδιο Operation London Bridge

Καθώς η μονάτρχης άφησε την τελευταία της πνοή στη Σκωτία το Κοινοβούλιο, το γειτονικό παλάτι του Holyroodhouse και ο καθεδρικός ναός του St Giles, θα είναι τα κύρια σημεία εστίασης για τους δημοσιογράφους και το κοινό.

 

 

Το φέρετρο με την σορό της θα μεταφερθεί αρχικά στο Holyroodhouse και στη συνέχεια στον καθεδρικό ναό στο Royal Mile. Μετά θα γίνει η μεταφορά στο Λονδίνο με το Roayl Train, από τον σταθμό Waverley. Η χώρα θα κυρήξει εθνικό πένθος 10 ημέρων μέχρι και την ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας.

 

 

 

Πιστεύεται ότι γίνονται περίπου τρεις συναντήσεις το χρόνο, στις οποίες συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης, η αστυνομία και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, για να σχεδιάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν, μετά τον θάνατό της, αναφέρει το dailyrecord.co.uk.

Την ημέρα του θανάτου της, η Πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους που ενημερώνεται για τον θάνατο της. Αυτό το μήνυμα παραδίδεται από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας και ασποστέλεται στα μέλη του Γραφείου του Privy Council.

 

 

Οι βουλευτές και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν μια κλήση και ένα email που θα αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας».

Την ίδια ώρα θα γίνει σχετική ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι σημαίες θα είναι μεσίστιες εντός 10 λεπτών από την είδηση.  Η πρωθυπουργός θα έχει ακροατήριο με τον Κάρολο, ενώ το Υπουργείο Άμυνας θα διοργανώσει χαιρετισμούς με όπλα και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

2η ημέρα

Το επόμενο πρωί, όπως αναφέρει το aberdeenlive.news επικαλούμενο το Politico,  τα μέλη του Συμβουλίου Προσχώρησης θα ονομάσουν τον Κάρολο τον νέο βασιλιά και μια διακήρυξη θα διαβαστεί στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και στο Royal Exchange.

Οι βουλευτές θα κάνουν επίσης αφιερώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού την προηγούμενη μέρα. Το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα επιστρέψει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η μέθοδος του ταξιδιού εξαρτάται από το πού θα πεθάνει. 

 

 

Ημέρες 3η-4η

Αυτές τις μέρες ο πρίγκιπας Κάρολος θα ξεκινήσει την  περιοδεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισκεπτόμενος το Κοινοβούλιο της Σκωτίας και τον Καθεδρικό Ναό St Giles στο Εδιμβούργο.

 

 

 Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Κάστρο Hillsborough της Βόρειας Ιρλανδίας και θα δώσει το παρών σε μια λειτουργία που θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας, στο Μπέλφαστ.

Στο Λονδίνο, θα γίνουν σχολαστικές πρόβες για την κηδεία.

Ημέρα 5η

Την πέμπτη μέρα θα ξεκινήσει πομπή, με αφετηρία τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και κατάληξη στα κτίρια του Κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί λειτουργία στην αίθουσα του Γουέστμινστερ.

Μετά η σορός της μονάρχη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bu Moda Bak (@bumodabak)

 

Ημέρες 6η-9η

Ο βασιλιάς πλέον Κάρολος θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ουαλίας και θα λειτουργήσει στον καθεδρικό ναό Liandaff του Κάρντιφ.

Η κυβέρνηση σε αυτό το σημείο θα βάλει τις τελευταίες πινελιές στα σχέδιά της για την ημέρα της κηδείας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πενθούντες αναμένεται να βγουν στους δρόμους.

 

 

Βέβαια οι εργοδότες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άδεια στο προσωπικό, αν και θα είναι Ημέρα Εθνικού Πένθους και θα υπάρξει δύο λεπτών σιγή σε όλη τη Βρετανία.

Ημέρα 10η - η κηδεία

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ Β' θα ταφεί στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου Δ'.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ