Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες αποχαιρετούν την Ελισάβετ: Από τον Φίλιππο & την Λετίσια της Ισπανίας, στην Ράνια της Ιορδανίας (φωτό)

Τα μηνύματά τους για τον χαμό της

Από την βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας, μέχρι τους royals της Ευρώπης, όλοι σπεύδουν να στείλουν μηνήματα για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία «έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Ο βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος και η σύζυγός του βασίλισσα Ματθίλδη απέτισαν χθες, Πέμπτη, φόρο τιμής σε «μια εξαιρετική μονάρχη που σημάδεψε βαθιά την Ιστορία».

Στην επίσημη σελίδα της βασιλικής οικογένειας στο Instagram έχει δημοσιευτεί μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους με την Ελισάβετ, καθώς και το μήνυμα για τον χαμό της.

«Με τεράστια θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα. Θα κρατάμε πάντα όμορφες αναμνήσεις από αυτή τη μεγάλη κυρία που σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της έδειξε αξιοπρέπεια, θάρρος και αφοσίωση. Κάθε μας συνάντηση θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις αναμνήσεις μας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει μια εξαιρετική μονάρχη που είχε βαθύ αντίκτυπο στην ιστορία. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια και στον βρετανικό λαό.

Αναπαύσου εν ειρήνη, Μεγαλειότατη, με τον αγαπημένο σου σύζυγο, Φίλιππος και Ματθίλδη» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' της Ισπανίας είπε από πλευράς του πως αυτές τις επτά τελευταίες δεκαετίες η Ελισάβετ «έγραψε τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας».

 

Στο Twitter της βασιλικής οικογένειας έχουν επίσης δημοσιευτεί φωτογραφίες της Ελισάβετ με τον βασιλιά της Ισπανίας, την βασίλισσα Λετίσια, καθώς και τον σύζυγό της πρώτης πρίγκιπα Φίλιππο.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μείνει στη μνήμη μας ως μία από τις καλύτερες βασίλισσες όλων των εποχών για την αξιοπρέπεια, την αίσθηση του καθήκοντος, το θάρρος και την αφοσίωσή της στον λαό της πάντα και ανά πάσα στιγμή. Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο κόσμος θρηνούν σήμερα» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι Ισπανοί royals.

Ο Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία-Τερέζα αποχαιρέτησαν επίσης την βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα ανέφεραν: «Ο Μεγάλος Δούκας και η Μεγάλη Δούκισσα είναι βαθιά συγκινημένοι και λυπημένοι από την είδηση ​​του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος Βασίλισσας Ελισάβετ Β', μιας μονάρχης βαθιά συνδεδεμένη με τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας και πιστής φίλης της οικογένειας του Μεγάλου Δούκα.

Ο Μεγάλος Δούκας θα στείλει συλλυπητήριο μήνυμα εκ μέρους του Μεγάλου Δουκάτου και του λαού του Λουξεμβούργου στη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια».

Με μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ελισάβετ είπαν «αντίο» μέσα από τα social media και οι royals της Νορβηγίας.

«Η βασιλική οικογένεια με βαθιά θλίψη έλαβε την είδηση ​​ότι η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β' πέθανε. Οι σκέψεις μας είναι με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά και τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Για σχεδόν έναν αιώνα, η Αυτού Μεγαλειότητα αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία της Κοινοπολιτείας, ακολουθώντας τον βρετανικό λαό σε καλές και κακές μέρες, σε περιόδους ευτυχίας και λύπης. Στέλνουμε επίσης τα συλλυπητήριά μας στον βρετανικό λαό», ανέφερε στο μήνυμά του ο βασιλιάς Χάραλντ.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος - Αλέξανδρος της Ολλανδίας, με την βασίλισσα Μάξιμα και την πριγκίπισσα Βεατρίκη (πρώην βασίλισσα της χώρας) δική τους ανακοίνωση ανέφεραν: 

«Θυμόμαστε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' με βαθύ σεβασμό και μεγάλη στοργή. Σταθερή και σοφή, αφιέρωσε τη μακρόχρονη ζωή της στην υπηρεσία του βρετανικού λαού.

Νιώθουμε έναν ισχυρό δεσμό με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βασιλική του οικογένεια και συμμεριζόμαστε τη θλίψη τους αυτή τη στιγμή. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη στενή φιλία των χωρών μας, στην οποία η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια τέτοια αξέχαστη συνεισφορά».

 

 

Τα συλλυπητήριά της έστειλε και η βασιλική οικογένεια της Δανίας.

 

Παράλληλα η βασίλισσα Μαργαρίτα «αποφάσισε ότι σήμερα - για να σηματοδοτήσει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ - οι σημαίες θα κυματίσουν μεσίστιες από τις τέσσερις επαύλεις του Amalienborg».

Στο Instagram του πρίγκιπα διαδόχου Χουσείν της Ιορδανίας δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία του πρώτου μαζί με τους γονείς του βασιλιά Αμπάντα και βασίλισσα Ράνια και την βασίλισσα Ελισάβετ.

«Σήμερα χάσαμε μία εξαιρετική ηγέτη. Η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β' ήταν φίλη της Ιορδανίας καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη Βασιλική Οικογένεια και στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου» διαβάζουμε στην ανάρτηση.

Η βασίλισσα Ράνια έγραψε σε post της στο Twitter: «Με βαριά καρδιά αποχαιρετούμε μια εικόνα ανιδιοτελούς αφοσίωσης και ακλόνητης δέσμευσης, μια βασίλισσα που ενσάρκωσε τα χαρακτηριστικά ενός πιστού και αφοσιωμένου κυρίαρχου.

Η βασιλεία της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα μείνει αξέχαστη για πάντα. Είθε η ψυχή της να αναπαυθεί σε αιώνια ειρήνη».

Τέλος η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό ανέβασε στην προσωική της σελίδα στο Instagram μια φωτογραφία της μακροβιότερης μονάρχης. Στο μήνυμά της αναφέρει: 

«Λυπάμαι βαθιά για την είδηση ​​του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β', μιας πραγματικά σπουδαίας κυρίας της οποίας η αφοσίωση και η υπηρεσία αναγνωρίστηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τα 70 χρόνια της βασιλείας της. Σήμερα, οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά της, τα παιδιά της, τα εγγόνια της, τα δισέγγονά της και τον βρετανικό λαό».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ