Όταν η Ειρήνη Παππά «προσγειώθηκε» στο Χόλιγουντ – Πολύ ψηλή, με ασυνήθιστη ομορφιά και έντονη προσωπικότητα 

Μια γυναίκα μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο κορίτσια 
 

 

Με βλέμμα που λιώνει ατσάλι και καρφώνει τα πόδια ενός άνδρα στο έδαφος, η Ειρήνη Παππά γοήτευσε τον Άντονι Κουίν στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Zorba the Greek» και «λάβωσε» με το βέλος του έρωτα τον Μάρλον Μπράντο, «το μεγάλο πάθος» της ζωής της.

Οι δύο τους, όπως αποκάλυψε πολύ αργότερα η ίδια για το μυστικό αυτό ειδύλλιο, γνωρίστηκαν στη Ρώμη το 1954, όταν εκείνη ήταν μόλις 24 ετών και αυτός είχε κλείσει τα 30 του χρόνια. «Δεν αγάπησα κανέναν άντρα όπως τον Μάρλον. Ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής μου, ο άντρας για τον οποίο νοιάστηκα περισσότερο από οποιονδήποτε και εκείνος που εκτιμούσα περισσότερο, δύο πράγματα που δύσκολα συνυπάρχουν», παραδέχτηκε η ίδια το 2004. Ο έρωτας τους άνθισε και ολοκληρώθηκε την περίοδο που εκείνη είχε «προσγειωθεί» στο Χόλιγουντ με μπόλικο ταλέντο, θαρραλέα διάθεση και λίγη αφέλεια για όσα μπορούσε να πετύχει σε αυτό το ταξίδι.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη της φωτογραφία σε αμερικανικό έδαφος, ήταν με την ίδια να κάθεται πάνω σε ένα φορτηγό με τα πόδια σταυρωτά και τη λεζάντα να καλωσορίζει τη νέα στάρλετ από την Ελλάδα. Το να φαντάζεται κάποιος την Ειρήνη Παππά ως μια ακόμα στάρλετ της σειράς είναι περίπου αστείο, σίγουρα εξοργιστικό, έγραφε το 1969, ο Ρότζερ Έμπερτ, διάσημος κριτικός κινηματογράφου, που εργαζόταν στην Chicago Sun Times από το 1967 μέχρι τον θάνατο του το 2013. Καθοδόν για μια συνέντευξη μαζί της ο προαναφερθείς, βραβευμένος με Πούλιτζερ για το έργο του, κριτικός, ξεκαθάριζε σε άλλο σχόλιο του ότι τη δεκαετία του ’50 στο Χόλιγουντ υπήρχαν πολλά κορίτσια και ελάχιστες γυναίκες.

Η Ειρήνη Παππά ήταν γυναίκα, μια κυρία, μια σπουδαία ηθοποιός, έγραψε αργότερα ο ίδιος στην συνέντευξη του, αναγνωρίζοντας σε αυτό το γεγονός την αιτία που δεν έκανε πολλές ταινίες εκεί. Οι απλοί ηθοποιοί είχαν πρόβλημα να μοιράζονται την οθόνη μαζί της, κατά τον ίδιο, ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, που η Ελληνίδα ηθοποιός μοιραζόταν ίσως μόνο με τον Αμερικανό γερόλυκο Τζον Γουέιν. Όταν η Παππά μίλησε μαζί του έφερε στην επιφάνεια και τα άλλα προβλήματα ενσωμάτωσης της στο Χόλιγουντ, όπως ότι ήταν ψηλότερη από τους περισσότερους άνδρες συμπρωταγωνιστές της και ότι η ασυνήθιστη ομορφιά της προβλημάτιζε την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Παρόλα αυτά εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες για να πυροδοτήσει κάτι σαν λατρεία.

«Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι απλά θα έπρεπε να σταματήσω να δουλεύω σαν ηθοποιός. Καλό θα ήταν όλοι μας να αλλάζουμε επαγγέλματα, να δοκιμαζόμασταν και σε άλλα πράγματα. Συνεχώς επαναλαμβάνω τις ίδιες δεξιότητες από ένα φιλμ σε ένα άλλο. Το μυαλό μου είναι γεμάτο γέλιο και δάκρυα. Αλλά μετά συνεχίζω…», είπε η ίδια στον Αμερικανό κριτικό κερδίζοντας εκτός από το χειροκρότημα του για το ταλέντο της και την εκτίμηση του για την προσωπικότητα της. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ