Σημαντική δράση από το «Female Founders’ Startups Cluster, ICC Women Hellas»-Ερευνήτριες, spin-offs και επιχειρηματικότητα

Στόχος της δράσης ήταν η αύξηση της συμμετοχής Ερευνητριών στην ίδρυση Εταιρειών spin-offs.

Στο πλαίσιο της Διεθνής Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Female Founders’ Startups Cluster, ICC Women Hellas, διοργάνωσε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημονικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια εξαιρετικά επίκαιρη εκδήλωση όπου εστίαστηκε στις Ερευνήτριες Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Ομάδων τους, που ξεκινούν τα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα, μέσω της ίδρυσης Εταιρειών spin-offs (τεχνοβλαστών).

 

 

 

Η συγκεκριμένη δράση, #39 Ερευνήτριες, spin-offs και επιχειρηματικότητα έγινε σε συνδιοργάνωση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) και τον επιχειρηματικό επιταχυντή egg - enter•grow•go Eurobank.

 

 

Στόχος της δράσης ήταν η αύξηση της συμμετοχής Ερευνητριών στην ίδρυση Εταιρειών spin-offs, τόσο με αφορμή την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας τους, λόγω του πρόσφατου νομοσχεδίου για τους τεχνοβλαστούς, όσο και εξαιτίας των δυνατοτήτων που προσδίδει η εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας που προέρχεται από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

 

Για τη συγκεκριμένη δράση, συμμετείχαν οκτώ Ερευνητικές Ομάδες, υπό την καθοδήγηση καθηγητριών, εκ των οποίων τέσσερις προέρχονται από το Α.Π.Θ. και τέσσερις από το Δ.Π.Θ. Οι Ερευνήτριες με τις Ομάδες τους προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους (healthtech, biotech, agritech, construction, edtech, deeptech / ICT) και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης (seed και pre-seed).

 

Μετά από ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης (acceleration) τρίμηνης διάρκειας στο egg -enter•grow•go , και με επιπλέον workshops από τα μέλη του ICC WOMEN HELLAS, η συγκεκριμένη δράση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τις Ερευνήτριες της τεχνολογικά καινοτόμου ιδέας τους στην Ακαδημαϊκή, Πολιτική και Επενδυτική κοινότητα, στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση συντόνισε η επικεφαλής του Female Founders’ Startups Cluster, ICC Women Hellas Μαρία Χαλά, με εμπειρία στο private equity και στο angel investment, ενώ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση συνεργάστηκαν ενεργά, πέρα από την Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια του egg - enter•grow•go, αρκετά μέλη του ICC WOMEN HELLAS. Συγκεκριμένα, η Ερη Τόκα, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας Α.Π.Θ., η Ειρήνη Βενιάμη, από τον κλάδο της ναυτιλίας, η Χριστίνα Τριποδιανάκη, PR & Communications Specialist, η Λέλα Δρίτσα, Πρόεδρος και Managing Partner της nannuka, η Ιωάννα Σκυφτού, φωτογράφος, η Αναστασία Μανδραβέλη, δικηγόρος με βάση τη Γαλλία, με εξειδίκευση στις επενδύσεις, η Αλεξάνδρα Πέτσα, μέσω της Επικεφαλής του Δικαστικού Τμήματος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς-Πέτσα, Ινώ Τσιρίδου, η Γιώτα Σταθάκου, Χρηματοοικονομικού Συμβούλου της Grant Thorton, η Νένια Αδαμίδου, δικηγόρος με εξειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο και στις επενδύσεις.

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, όπου προέβαλλαν τις απόψεις τους για τη δυναμική των Εταιρειών spin-offs και την ανάγκη συμμετοχής Ερευνητριών.

Επιπλέον, στην εκδήλωση θα απήυθηναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Νίκος Παπαϊωάννου, και η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ., Μαρία Μιχαλοπούλου.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσίασε η συμμετοχή στην ημερίδα διακεκριμένων μελών της Επενδυτικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, CEO, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ελένη Μπαθιανάκη, ο Καθ. Παναγιώτης Κετικίδης, Chairman of the South East European Research Centre (SEERC); Vice President for Research and Innovation CITY College, University of York Europe Campus; ΕΒΑΝ Executive Committee Board member; CoFounder of the Hellenic Business Angels Network (HeBAN) και η Ελένη Μπαθιανάκη, Partner and Member of the Investment Committee, EOS Capital Partners.

Το Female Founders’ Startups Cluster, ICC Women Hellas, του Cluster που στηρίζει και προβάλει Ελληνίδες επιχειρηματίες τεχνολογικά καινοτόμων εταιρειών (startups). Και φυσικά, ο στόχος του Cluster είναι πάντα ένας: more women, more entrepreneurship, more growth!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ