Μυστηριώδης θάνατος νο8 στη Μόσχα – Από «εγκεφαλικό» κατέληξε ο αρχισυντάκτης της Pravda

Σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν 

Σταματημό δεν έχουν οι «περίεργοι» θάνατοι Ρώσων αξιωματούχων και επιφανών προσωπικοτήτωναπό τον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τελευταίος στη σειρά ο αρχισυντάκτης της Pravda, Βλαντίμιρ Νικολάγιεβιτς Σανγκόρκιν που κατέληξε από «εγκεφαλικό» σε ηλικία 68 ετών

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Σανγκόρκιν φέρεται να εμφάνιζε σημάδια «ασφυξίας» όταν πέθανε την Τετάρτη, γεγονός που εντείνει το μυστήριο γύρω από τον αδόκητο θάνατο του αρχισυντάκτη. Ο 68χρονος ταξίδευε προς το Καμπαρόφσκ με συναδέλφους του από την εφημερίδα πριν κατευθυνθούν στη Μόσχα, όταν κατέρρευσε.  Ο συνάδελφός του, Λεονίντ Ζαχάροφ, ανέφερε πως τρία λεπτά αργότερα, ξεκίνησε να ασφυκτιά και οι συνάδελφοί του τον έβγαλαν για να πάρει καθαρό αέρα. Όπως είπε ο ίδιος  κανείς δεν μπορούσε να τον σώσει, και πως δυστυχώς απεβίωσε, με τον γιατρό που τον εξέτασε αρχικά να συμπεραίνει πως το αίτιο θανάτου ήταν εγκεφαλικό.

Ο αρχισυντάκτης της Pravda αδιαθέτησε λίγα λεπτά αφότου είπε στην ομάδα ανθρώπων που τον συνόδευε πως πρέπει να βρει «ένα όμορφο μέρος κάπου... για μεσημεριανό». Οι συνάδελφοι του δημοσιογράφου έγραψαν σε μια νεκρολογία ότι ήταν ένα «σύμβολο της νέας εθνικής δημοσιογραφίας» και είχε μεταβάλλει τη ρωσική εφημερίδα σε μια «ισχυρή αυτοκρατορία». Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επαινέσει το ένθερμο φιλοκυβερνητικό μέσο το 2020, με τη συμπλήρωση των 95 χρόνων έκδοσης της Pravda. Είχε γράψει τότε χαρακτηριστικά πως η «θρυλική» εφημερίδα «έχει διανύσει μια μακρά δημιουργική διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια και έχει γράψει λαμπρές αξέχαστες σελίδες στην ιστορία των ρωσικών ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε βρεθεί νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Lukoil, Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο οποίος φέρεται να έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου στη Μόσχα. Νωρίτερα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 61χρονος Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, ανώτερος αξιωματούχος οικονομικών και ασφαλείας της Gazprom, βρέθηκε απαγχονισμένος στην έπαυλή του. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αυτοκτόνησε. Ωστόσο, τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι το πτώμα έφερε σημάδια ξυλοδαρμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αυτοκτονία ήταν στημένη.

Τρεις εβδομάδες αργότερα στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών βρέθηκε νεκρός από μαχαίρι στην τουαλέτα ο Λεονίντ Σούλμαν, που ήταν επικεφαλής μεταφορών της Gazprom Invest, ενός παραρτήματος της Gazprom που χειρίζεται επενδυτικά πρότζεκτ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ