Ζεις και εσύ στο κέντρο της πόλης; 5 τρόποι να επανασυνδεθείς με τη φύση - χαρίζει γαλήνη & ψυχική ηρεμία

Να 5 πρωτότυποι τρόποι να νιώσεις ότι είσαι στη φύση, ενώ βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης!

Η επαφή με τη φύση και οι μικρές εκδρομές σε δάση, βουνά και παραλίες κάνουν καλό στην υγεία μας, κυρίως στην ψυχική. Οι περισσότεροι άνθρωποι της πόλης περνάνε ώρες μπροστά από μια οθόνη, αποκομμένοι από τη φύση, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελούν κι οι ίδιοι.

Μια βόλτα στο πάρκο ή το δάσος, μια βουτιά στη θάλασσα μας χαρίζει γαλήνη και ψυχική ηρεμία, κάτι που δεν μπορούμε να βρούμε στους πολύβουους δρόμους των πόλεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η συχνή επαφή με τη φύση μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος, ενώ ταυτόχρονα μας φτιάχνει τη διάθεση και βελτιώνει τις πνευματικές μας ικανότητες.

Όμως, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο στα αστικά κέντρα, μοιάζει ακατόρθωτο για τους περισσότερους ανθρώπους να αποδράσουν στη φύση.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να ξεφύγεις λίγο από την τσιμεντένια ζούγκλα των πόλεων και να νιώσεις το αίσθημα της ελευθερίας και την πληρότητα που σου δίνει η φύση!

Να 5 πρωτότυποι τρόποι να νιώσεις ότι είσαι στη φύση, ενώ βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης!

  1. Απόλαυσε την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα.

Ο ήλιος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να ξεκινήσεις τη μέρα σου ή να χαλαρώσεις μετά από ένα κουραστικό 8ωρο, αλλά συνήθως ούτε που προσέχεις την παρουσία του. Ένας τρόπος, όμως, να συνδεθείς με τη φύση μέσα στην πόλη, είναι να δώσεις σημασία στον ήλιο και να παρακολουθήσεις τον κύκλο του.

Βάλε το ξυπνητήρι πολύ νωρίς το πρωί και βρες ένα άνετο σημείο – μια ταράτσα, ένα λόφο, μια παραλία – για να παρακολουθήσεις την ανατολή του ήλιου. Εκτός από το μαγευτικό θέαμα, θα επανασυγχρονίσεις το βιολογικό σου ρολόι με τον φυσικό κύκλο του ήλιου. Αν πάλι δεν αντέχεις το πρωινό ξύπνημα, μπορείς να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, που είναι το ίδιο μαγευτικό και ευεργετικό.

  1. Ψάξε για πράσινες οάσεις στο κέντρο της πόλης.

Κάνε μια μικρή έρευνα στην περιοχή σου και ανακάλυψε χώρους πράσινου και πάρκα στα οποία θα μπορείς να επισκέπτεσαι συχνά και έτσι να επανασυνδεθείς με τη φύση. Τα πάρκα στις πόλεις, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, απορροφούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνουν την ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα και δροσίζουν την ατμόσφαιρα. Επωφελήσου!

  1. Γυμνάσου σε εξωτερικούς χώρους.

Ένας άλλος τρόπος να συνδεθείς με τη φύση είναι αντί να τρέχεις στο διάδρομο του γυμναστηρίου να τρέχεις έξω σε ένα δενδροφυτεμένο δρόμο. Ή αντί να κάνεις τη γιόγκα σου στο γυμναστήριο να πας με τις φίλες σου στο πάρκο. Οι έρευνες λένε ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το φως του ήλιου ανεβάζει τις ενδορφίνες και τη σεροτονίνη στον οργανισμό σου, φτιάχνοντάς σου τη διάθεση, σύμφωνα με το Mind Spa και το tsemperlidou.gr.

  1. Γέμισε γλάστρες το μπαλκόνι σου.

Αν έχεις κήπο ακόμα καλύτερα, αλλά αν δεν έχεις, μπορείς να γεμίσεις γλάστρες το μπαλκόνι σου. Τα φυτά, είτε σε εξωτερικούς, είτε σε εσωτερικούς χώρους, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, απορροφούν διάφορες τοξίνες από την ατμόσφαιρα, αυξάνουν την υγρασία στον αέρα και παράγουν οξυγόνο. Η φροντίδα των φυτών είναι θεραπευτική και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσέχουμε με τον ίδιο τρόπο τον εαυτό μας για να μπορέσουμε κι εμείς να «ανθίσουμε»!

  1. Πήγαινε για ψώνια στη λαϊκή!

Ένας άλλος τρόπος να συνδεθείς με τη φύση είναι να βάλεις στη διατροφή σου φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να τα βρεις από τη λαϊκή της γειτονιάς σου! Τα οφέλη είναι πολλαπλά! Βοηθάς τους τοπικούς παραγωγούς να επιβιώσουν ή να αυξήσουν το εισόδημά τους, ψωνίζεις προϊόντα στην εποχή τους και χωρίς καμία επεξεργασία, κάνεις καλό στο περιβάλλον γιατί συνήθως οι μικροί παραγωγοί ακολουθούν πιο ήπιες και βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας και τέλος, όλη η πανδαισία των χρωμάτων σε βγάζει από την καθημερινότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ