Αγκάθα Κρίστι: Επέτειος γέννησης της θρυλικής συγγραφέα του Ηρακλή Πουαρώ και της Μις Μαρπλ που λατρεύουμε να ξαναδιαβάζουμε (φωτό & βίντεο)

Η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος 

 

«Το ένστικτο είναι ένα υπέροχο πράγμα. Δεν μπορεί ούτε να ερμηνευθεί ούτε να αγνοηθεί».

Τα λόγια αυτά που εξηγούν πολλά για τη γέννηση ενός έρωτα ή το κίνητρο ενός φόνου ανήκουν στην Αγκάθα Κρίστι, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας. Η ενηλικίωση την βρίσκει στο Παρίσι να σπουδάζει τραγούδι στο Παρίσι, πριν παντρευτεί το 1914 τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο.

 

 

Ίσως και για αυτό σε πολλά μυθιστορήματά της, τα δηλητήρια είχαν εξέχουσα θέση στην πλοκή. Σύμφωνα με μία ιστορία, η Κρίστι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά παρατηρούσε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Τότε, έκανε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» τον χαρακτήρα αυτό και να μπερδέψει εμάς τους αναγνώστες ακόμα περισσότερο.

Αλήθεια η ψέματα η Αγκάθα Κρίστι, που ξεκίνησε να γράφει με παρότρυνση της αδερφής της και το πρώτο της βιβλίο είχε τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς» είναι μέχρι σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατέχει, μάλιστα, το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως συγγραφέας μυθοπλασίας με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της έχουν πουληθεί. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιανουαρίου του 1976, σε ηλικία 85 ετών. Το βράδυ του θανάτου της, όλα τα θέατρα του West End άναψαν τα φώτα τους, προς τιμήν της.

Τα 5 ωραιότερα βιβλία της με την πιο πυκνή πλοκή και τις περισσότερες ανατροπές, που έχουν μεταφερθεί σε και στον κινηματογράφο, είναι τα ακόλουθα:

Και δεν έμεινε κανένας (1939)

Στο καλύτερο, και πλέον κλασικό αυτό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, η ιστορία μας ταξιδεύει στο ερημικό αλλά και κάπως δολοφονικό τελικά νησί Σόλτζερ. Εκεί, 10 άγνωστοι προσκαλούνται ξαφνικά για δείπνο σε μια έπαυλη και ανακαλύπτουν ένα απόκοσμο ποίημα που «στολίζει» κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Καθώς μαζεύονται για να δειπνήσουν, ένας δίσκος γραμμοφώνου αρχίζει να παίζει και η φωνή του μυστηριώδη οικοδεσπότη τους κατηγορεί για τα ένοχα μυστικά που κρύβουν. Τότε, οι καλεσμένοι αρχίζουν να χάνονται ένας ένας, και οι υπόλοιποι θα πρέπει να βρουν τον δολοφόνο, πριν πεθάνουν όλοι. Ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη, ακόμα και αν είναι το μοναδικό αστυνομικό θρίλερ που θα έχουμε, με την υπογραφή της Αγκάθα Κρίστι.

Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ (1926)

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι για την άγρια ​​πλοκή και το καθόλου παραδοσιακό στυλ μυστηρίου του, το «Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ» είναι επίσης και ένα από τα πιο καθηλωτικά μυθιστορήματα της. Όταν μια Αγγλίδα χήρα και ο αρραβωνιαστικός της σκοτώνονται μέσα σε 24 ώρες, ο Πουαρό πρέπει να ξετυλίξει το μπερδεμένο κουβάρι μυστηρίου που οδηγεί στην διαλεύκανση της έξυπνης αλλά και συναρπαστικής αυτής ιστορίας.

Πέντε μικρά γουρουνάκια (1943)

Πριν από δεκαέξι χρόνια, η Κάρολαϊν Κρέιλ πέθανε στη φυλακή ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δηλητηρίαση του συζύγου της. Τώρα, η κόρη της ζητά από τον Πουαρό να ερευνήσει ξανά τον φόνο γιατί είναι σίγουρη πως το δικαστήριο είχε βγάλει λάθος πόρισμα. Οι υπόλοιποι 5 ύποπτοι θα ξανά κληθούν να καταθέσουν για το βράδυ του φόνου, αλλά αυτή τη φορά στον δαιμόνιο Πουαρό, που δεν θα αφήσει τον αληθινό ύποπτο ατιμώρητο.

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (1934)

Σε αυτή τη μυστήρια υπόθεση δολοφονίας που τελειώνει με μια ικανοποιητική ανατροπή, μια χιονοστιβάδα σταματά το πολυτελές τρένο Οριάν Εξπρές λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι το πρωί, ένας άνθρωπος βρίσκεται μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου στην καμπίνα του, η οποία είναι κλειδωμένη από μέσα. Το μυστήριο αυτό είναι γνωστό πως μόνο ο Ηρακλής Πουαρό μπορεί να το λύσει, παρόλο που είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ακόμα και για αυτόν.

Πρόσκληση σε Φόνο (1950)

Στο μικρό χωριό που μένει η Μις Μαρπλ, παρατηρείται μία περίεργη πρόσκληση στην τοπική εφημερίδα. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αυτή ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος και περιλαμβάνει ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία. Ενώ η κοινότητα δεν είναι βέβαιη εάν η πρόσκληση είναι κάποιου είδους αστείο ή μια τακτική τρομοκράτησης, η Μις Μαρπλ δεν μπορεί να αντισταθεί και πηγαίνει στην τοποθεσία, για να προλάβει να δει τα φώτα να σβήνουν, λίγο πριν δολοφονηθεί κάποιος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ