Φρούριο το Λονδίνο: Στο Μπάκιγχαμ η «δεξίωση των δεξιώσεων» με 1000 καλεσμένους - Όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες στο ιστορικό δείπνο (φωτό & βίντεο)

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και βασιλείς έχουν φτάσει στο Λονδίνο

Η «δεξίωση των δεξιώσεων» απόψε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο να υποδέχεται όλους σχεδόν τους παγκόσμιους ηγέτες.

Η αστυνομία έχει σχεδιάσει για την κηδεία της μονάρχη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο. Η βασίλισσα Ελισάβετ βασίλεψε περισσότερα χρόνια από όσα έζησαν οι περισσότεροι από τους υπήκόους της και τον θάνατό της ακολουθούν γεγονότα που θα μείνουν στην ιστορία.

Ένα από αυτά είναι και η «δεξίωση του αιώνα» όπως την χαρακτήρισε σε άρθρο της η Telegraph.  Μια ανακοίνωση από το παλάτι την Παρασκευή ανέφερε:

«Η Μεγαλειότητά τους ο Βασιλιάς και η Βασιλική Σύζυγος, συνοδευόμενοι από μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, θα διοργανώσουν δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να καλωσορίσουν αρχηγούς κρατών και επίσημους επισκέπτες από το εξωτερικό πριν από την κρατική κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ II στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τους πρώτους που έφτασαν στο Μπάκιγχαμ ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζιλ. Σύμφωνα με την Daily Mail το ζεύγος έφτασε με ιδιωτικό αυτοκίνητο και τους υποδέχτηκαν - όπως και τους υπόλοιπους καλεσμένους - ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλικής σύζυγος Καμίλα. Ακόμα τους καλεσμένους υποδέχονται ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας καθώς και ο Κόμης και η Κόμμισα του Γουέξεξ. 

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς αποβιβάστηκε από πούλμαν μαζί με τον πρώην βασιλιά και βασίλισσα της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και Σοφία.

Εκαντοντάδες αξιωματούχοι, βασιλείς και παγκόσμιοι ηγέτες δίνουν το παρών, ενώ πολλοι από αυτούς απέτισαν νωρίτερα φόρο τιμής στη μονάρχη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vorsten (@vorsten_nl)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ?&? (@celticandcapri)

 

 

 

Στο παλάτι βρίσκονται από τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο της Ιαπωνίας και την αυτοκράτειρα Μασάκο, τα βασιλικά ζεύγοι της Σουηδίας, της Ισπανίας, του Μπουτάν, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Ιορδανίας, την βασίλισσα της Δανίας, και τον γιο της, έως τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρον και την Πρωτη Κυρία Μπριζίτ, την προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  Και αυτοί φυσικά είναι μόνο λίγοι από τους καλεσμένους του βασιλιά Καρόλου.

Στην δεξίωση βρίσκεται επίσης ο μεγάλος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος μαζί με την μητέρα του Άννα Μαρία και την σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.

Η επίσημη κρατική υποδοχή θα επιτρέψει σε ηγέτες και βασιλείς από όλο τον κόσμο να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα, ενώ είναι επίσης μία ευκαιρία για τον νέο βασιλιά να συναντήσει (ή σε ορισμένες περιπτώσεις να ξανασυστηθεί) πολιτικούς και royals.  Η Telegraph αναφέρει ότι κάθε χώρα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διπλωματικές σχέσεις έχει κληθεί να στείλει έναν εκπρόσωπο, με λίγες εξαιρέσεις, όπως η Ρωσία, σύμφωνα με το tatler.com.

Η δεξίωση που πραγματοποιείται τη γκαλερί  και στα βασιλικά διαμερίσματα - καθώς γίνεται με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας - δεν χαρακτηρίζεται βέβαια από την λάμψη που συνοδεύει ένα επίσημο γκαλά. Έτσι πο προσεκλημένοι δεν φορούν καπέλα, τιάρες και τουαλέτες, αλλά πένθιμα ρούχα. 

Η σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα συναντήθηκε νωρίτερα στο παλάτι με την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον. 

Η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας με τον βασιλιά Φελίπε, καθώς και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Σουηδίας, απέτισαν με την σειρά τους, πριν την δεξίωση, φόρο τιμής στη βασίλισσα, με τους royals να επισκέπτονται το Westminster, όπου βρίσκεται το φέρετρό της. 

 

Φόρο τιμής απέτισε και το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας με την Μπριζίτ και τον Εμανουέλ Μακρόν να περπατούν χέρι -χέρι. 

 

Η μεγαλύτερη διεθνής εκδήλωση η κηδεία της βασίλισσας - Ποιοι δεν έλαβαν πρόσκληση

Η κηδεία ονομάστηκε «η μεγαλύτερη διεθνής εκδήλωση» που έχει φιλοξενήσει η χώρα εδώ και δεκαετίες, με αξιωματούχους του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης να έχουν εκδώσει 1.000 χειρόγραφες προσκλήσεις τόσο για την κηδεία όσο και για τη δεξίωση του Βασιλιά. Οι περισσότερες χώρες έχουν προσκληθεί να στείλουν έναν αρχηγό κράτους μαζί με κάποιον συνοδό. Σημειώνεται ότι την Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Παγκόσμιοι ηγέτες, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και βασιλείς θα συγκεντρωθούν αρχικά στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Τσέλσι πριν μεταφερθούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με πούλμαν.

Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Συρία, η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ ήταν μεταξύ των χωρών που παραλείφθηκαν από τη λίστα καλεσμένων: η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν έχει τρέχουσες διπλωματικές σχέσεις με αυτά τα κράτη.

Το Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Tatler, λόγω της πολιτικής κατάστασης και Ρωσία και Λευκορωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Sir Iain Duncan Smith, ο πρώην ηγέτης των Tory, εξοργίστηκε με την απόφαση να προσκληθεί ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, χαρακτηρίζοντάς το «εκπληκτικό» λόγω ζητημάτων όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος Xi δεν αναμένεται να παραστεί ο ίδιος, αλλά θα στείλει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Wang Qishan.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ