19 Σεπτέμβριου στο Μεξικό: 3 σεισμοί την ίδια μέρα το 1985 , το 2017 & το 2022!

«Μοιάζει με κατάρα»

 

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στατιστικά οι πιθανότητες να συμβούν την ίδια ημέρα δύο ή περισσότεροι εξαιρετικά ισχυροί σεισμοί είναι πολύ μικρή. Αυτό όμως το απίθανο βίωσε χθες στο Μεξικό. Η 19η Σεπτεμβρίου θα είναι πλέον η ημέρα που σημαδεύτηκε από τρεις ισχυρές δονήσεις: αυτή των 8 βαθμών το 1985, αυτή των 7,1 βαθμών το 2017 και αυτή των 7,4 βαθμών του 2022.

Οι δύο πρώτες δονήσεις ήταν από τις πλέον καταστροφικές στη χώρα. Στην πρώτη, λίγους μόνο μήνες πριν από το Μουντιάλ του 1986 (που διεξήχθη κανονικά), έχασαν τη ζωή τους περί τους 5.000 ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης του Μεξικού. Στη δεύτερη σκοτώθηκαν πάνω από 350 άνθρωποι. Για χθες ήταν προγραμματισμένη στη χώρα άσκηση προσομοίωσης, σαν υπενθύμιση προς τους πολίτες για το πώς να προστατευτούν από τους σεισμούς που είναι αρκετά συχνοί στη χώρα.

Πράγματι ο συναγερμός χτύπησε το μεσημέρι της τη Δευτέρας στην Πόλη του Μεξικού, βγάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο για τον υποτιθέμενο σεισμό που χτύπησε στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Εντυπωσιακό είναι ότι το σενάριο της άσκησης ήθελε τη χώρα να έχει χτυπηθεί από σεισμό 8,1 βαθμών στην Πολιτεία Μιτσοακάν, την ίδια που χτυπήθηκε λίγο αργότερα από τον πραγματικό σεισμό! Λίγα λεπτά μετά το τέλος της άσκησης εκδηλώθηκε ο πραγματικός σεισμός, που έγινε έντονα αισθητός και στην Πόλη του Μεξικού, προκαλώντας πρόσκαιρη αναστάτωση με διακοπές ρεύματος και στις συγκοινωνίες.

Πάντως οι πολίτες αντιμετώπισαν τα παραπάνω με ψυχραιμία αλλά και σκεπτικισμό. «Είναι αυτή η ημερομηνία. Κάτι συμβαίνει με την 19η» είπε ο Ernesto Lanzetta, κάτοικος της πόλης Cuauhtemoc. «Η 19η είναι μία μέρα που πρέπει να φοβάσαι». «Μοιάζει με κατάρα» σημείωσε άλλη κάτοικος, η 34χρονη Isa Montes. Και την ίδια αίσθηση έχει πολύς ακόμη κόσμος που χαρακτηρίζει «πολύ παράξενη» τη συγκυρία. Κάποιοι άλλοι βέβαια είδαν την παράξενη αυτή σύμπτωση ως ευκαιρία για πλάκα, με τα memes να κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Ένα από αυτά που παρωδεί μάλιστα τη διαφημιστική εκστρατεία του υπουργείου Τουρισμού, καλεί τους ξένους να «Επισκεφθούν το Μεξικό» και «κάθε 19η Σεπτεμβρίου, για να ζήσουν την εμπειρία ενός αληθινού σεισμού»!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ