Κηδεία Ελισάβετ: Κάλεσαν και… ξεκάλεσαν τελευταία στιγμή την πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας - «ένα λυπηρό λάθος»

«Η FCDO διαβίβασε τη βαθιά της συγγνώμη στον βασιλικό οίκο της Δανίας μέσω της Δανικής Πρεσβείας»

Η πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας προσκλήθηκε και... ξεπροσκλήθηκε από την κηδεία της Ελισάβετ!

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η απουσία της οφείλεται στην ανάκληση της πρόσκλησής της, την τελευταία στιγμή, από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας εξέδωσε δήλωση την περασμένη Τρίτη (13 Σεπτεμβρίου) ανακοινώνοντας ότι ο διάδοχος πρίγκιπας Φρειδερίκος (Frederik) θα συνοδευόταν στην ιστορική κρατική κηδεία από την σύζυγό του Μαίρη (Mary), πριγκίπισσα διάδοχος της Δανίας, και τη μητέρα του, βασίλισσα Μαργαρίτα Β' (Margrethe).

Ωστόσο ενώ ο άντρας και η πεθερά της βρέθηκαν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα, η πριγκίπισσα ήταν απούσα. 

Μιλώντας στο δανικό ταμπλόιντ BT, η οικογένεια ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε εκδώσει την αρχική πρόσκληση της Μαίρης με κάποιο «λυπηρό λάθος».

Η ανακοίνωση του Βασιλικού Οίκου αναφέρει: «Υπήρξε ένα λυπηρό λάθος στην πρόσκληση από το πρωτόκολλο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Επομένως, μόνο η βασίλισσα και ο διάδοχος του θρόνου θα συμμετάσχουν, από την πλευρά της Δανίας, στην κρατική κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' τη Δευτέρα».

Ο Independent προσέγγισε τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας για περαιτέρω σχόλια. Επικοινώνησε επίσης με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) δήλωσε: «Η FCDO διαβίβασε τη βαθιά της συγγνώμη στον βασιλικό οίκο της Δανίας μέσω της Δανικής Πρεσβείας».

Είναι πιθανό ότι 50χρονη royal αποκλείστηκε από την τελετή επειδή κάθε βασιλική οικογένεια ή αξιωματούχος που δέχτηκε πρόσκληση για την κηδεία είχε το δικαίωμα να φέρει μόνο έναν επιπλέον συνοδό.

Ο βασιλικός ανταποκριτής του ταμπλόιντ είπε ότι περίμενε ότι ο Βασιλικός Οίκος θα «αναστατωθεί» από την ανάκληση που έγινε την τελευταία στιγμή, περιγράφοντας το μπέρδεμα ως «αδέξιο και ατυχές».

Η βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία εθεάθη να δακρίζει δίπλα στο φέρετρο της Ελισάβετ πριν από την κηδεία, ήταν ο πρώτος ξένος μονάρχης που απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα, η κηδεία της οποίας έγινε την Δευτέρα 19/9.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ