Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ντίνα Νικολάου: Κέικ με λευκή σοκολάτα και γιαούρτι - η συνταγή που θα ξετρελάνει εσάς και τους καλεσμένους σας

Αν θέλετε να τρίψετε εσείς τα αμύγδαλα τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή στο μούλτι μαζί με λίγο από το αλεύρι της συνταγής γιατί θα βγάλουν το λάδι τους και μπορεί η σκόνη να λασπώσει

Υλικά

  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 120 ml ελαφρύ ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο) ή καλής ποιότητας σπορέλαιο
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 50 γρ. αμυγδαλόσκονη (τη βρίσκετε σε σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστεία)
  • 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας, σπασμένη σε κομμάτια

Για το γλάσο γιαουρτιού

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθεμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ελαφρώς μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 - 26 εκ.

Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με την άχνη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το ελαιόλαδο (ή το σπορέλαιο) και το γιαούρτι και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύιυμε πολύ καλά, προσέχοντας να διαλύσουμε τυχόν κομπαλάκια που θα σχηματιστούν. Αφήνω κατά μέρος.

Λιώνω τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Μόλις λιώσει καλά, την αδειάζω στο μείγμα που ετοίμασα και ανακατεύω καλά με την ελαστική σπάτουλα ή χτυπάω με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.

Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα (ή στο ταψάκι) και το τοποθετώ στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το κέικ για 40 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά, στο εκύος. Μετά, το ξεφορμάρω, το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα και το διακοσμώ με το γλάσο γιαουρτιού.

Για το γλάσο γιαουρτιού

Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και βράζω το σιρόπι για 3 λεπτά (από την στιγμή που θα πάρει βράση). Κατεβάζω το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με 2/3 του φλυτζανιού σιρόπι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ γλάσο.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ