Θεούλης «όλα τα σφάζω» Έλον Μασκ: Ενεργοποιεί το Starlink για να έχουν στο Ιράν ίντερνετ οι διαδηλωτές

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την Παρασκευή οδηγίες για την επέκταση των υπηρεσιών Διαδικτύου που είναι διαθέσιμες στους Ιρανούς

Θεούλης ο Έλον Μασκ με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας να ενεργοποιεί το Starlink για να έχουν  ίντερνετ οι διαδηλωτές στο Ιράν.

Ειδικότερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ενεργοποιήσει τη δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου της εταιρείας, Starlink, ως απάντηση στο tweet του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν δράση «για να προωθήσουν την ελευθερία του Διαδικτύου και την ελεύθερη ροή πληροφοριών» στους Ιρανούς.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την Παρασκευή οδηγίες για την επέκταση των υπηρεσιών Διαδικτύου που είναι διαθέσιμες στους Ιρανούς παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη χώρα, εν μέσω των διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας που είχε τεθεί υπό κράτηση, αναφέρει το Reuters.

Ένας διαπιστευμένος δημοσιογράφος του υπουργείου είπε: «Η κατανόησή μας για το Starlink είναι ότι αυτό που παρέχουν θα είναι εμπορικής ποιότητας και θα είναι υλικό που δεν καλύπτεται στη γενική άδεια, οπότε αυτό θα έπρεπε να το γράψουν στο Υπουργείο Οικονομικών».

NTB/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας εκπρόσωπος του θπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε αργότερα ότι «όποιος πληροί τα κριτήρια που περιγράφονται σε αυτή τη γενική άδεια μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να ζητήσει πρόσθετες άδειες».

Οι Ιρανοί έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της Mahsa Amini την περασμένη εβδομάδα, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής, επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Ο Μασκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία ήθελε να παρέχει δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink - που ήδη παρέχεται στην Ουκρανία για τον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή - στους Ιρανούς και θα ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι εάν η SpaceX προσδιορίσει ότι κάποια δραστηριότητα που απευθύνεται σε Ιρανούς απαιτεί συγκεκριμένη άδεια, «η OFAC θα την καλωσόριζε και θα  έδινε προτεραιότητα».

«Με την ίδια λογική, εάν η SpaceX διαπιστώσει ότι η δραστηριότητά της είναι ήδη εξουσιοδοτημένη και έχει οποιεσδήποτε ερωτήσεις, η OFAC χαιρετίζει επίσης αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ