Ιταλία εκλογές: Γιατί κέρδισε η ακροδεξιά - Οι νεόπτωχοι ψήφισαν Μελόνι!

Νίκη περίπατος για την επικεφαλής του συντηρητικού συνασπισμού 

 

Εκατό χρόνια μετά την άνοδο του ιταλικού φασισμού, η χώρα έχει στο «τιμόνι» της την πρώτη γυναίκα ακροδεξιά για πρωθυπουργό, με την Ευρώπη να παρακολουθεί τα δρώμενα με κομμένη την ανάσα. Οι δημοσκοπήσεις και οι φόβοι επαληθεύτηκαν, με τη Τζόρτζια Μελόνι να έχει κατορθώσει μία νίκη - περίπατο, η οποία ήταν σίγουρη πριν καν στηθούν οι κάλπες στην Ιταλία.

Την ώρα που οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται και ανησυχούν γιατί 100 χρόνια μετά την άνοδο του ιταλικού φασισμού με την πορεία του Μουσολίνι στη Ρώμη το 1922, η χώρα εξέλεξε μία πρωθυπουργό, της οποίας το κόμμα έχει τις ρίζες του στο νεοφασισμό, την απάντηση δίνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο οι 5,6 εκατ. Ιταλοί που ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Όσο το κόστος διαβίωσης στη χώρα αυξάνεται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο θα μεγαλώνουν οι ουρές των νεόπτωχων στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις του πλούσιου Βορρά, αλλά και του ταλαιπωρημένου Νότου, για να προμηθευτούν δωρεάν τα βασικά τρόφιμα.

«Αν δεν έλθω κάθε μέρα να πάρω τρόφιμα, δεν θα βγάλω το μήνα. Άκουσα ότι αυξάνονται οι λογαριασμοί Ενέργειας. Δεν ξέρω τι θα κάνω το χειμώνα, καθώς υποφέρω από το κρύο», δηλώνει ο 82χρονος συνταξιούχος μπάρμαν Λαμπέρτο Τζανόνι, ενώ η Μαρία Μπενίνα Καμπαγιέρο, με σύνταξη 500 ευρώ, παραδέχεται με σκυμμένο το κεφάλι ότι «αυτή η μερίδα που παίρνω από την Οργάνωση Pane Quotidiano (σ.σ.:«Καθημερινό Ψωμί»), με βοηθά πολύ», και αποκαλύπτει ότι φέτος θα χρησιμοποιήσει κεριά αντί για ρεύμα. Αν στο προαναφερθέν συγκλονιστικό νούμερο, που έσπασε το ρεκόρ του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ποσοστό των νεόπτωχων μεταξύ των αλλοδαπών είναι 29,3%, ενώ στους Ιταλούς είναι μόλις 7,2% ,εξηγείται γιατί κάνουν θραύση βίντεο όπως αυτό του Αλέσιο ντι Τζιούλιο, δημοτικού συμβούλου της Λέγκας στη Φλωρεντία, που καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει τη συντηρητική συμμαχία για να εξαφανίσει τους Ρομά και τους ξένους από τα ιταλικά εδάφη.

Τα οικονομικά προβλήματα ανέκαθεν έσπρωχναν την Ακροδεξιά στην εξουσία, απλά στην Ιταλία το ιδιαίτερο πολιτικό σύστημα που ευνοεί τους συνασπισμούς, την πολιτική αστάθεια και, κατά συνέπεια, τις εφήμερες κυβερνήσεις –67 μέχρι σήμερα– την έφερε στην πρώτη γραμμή της. Όσον αφορά την Τζόρτζια Μελόνι, φάνηκε πως ήξερε να εκμεταλλεύεται με επιτυχία τα παραπάνω συναισθήματα, ιδιαίτερα στα ταξίδια της στο εξωτερικό, αλλά και να αποστασιοποιείται επαρκώς από αυτά εντός της Ιταλίας, ώστε να κερδίσει και την ψήφο των μετριοπαθών Ιταλών. Και επειδή φέτος το κυρίαρχο ζήτημα είναι η Οικονομία, στις Βρυξέλλες ανησυχούν μήπως ο «οικονομικός πατριωτισμός» της προαναφερθείσας μπορεί να ωθήσει την Ιταλία να κάνει πίσω σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (βλ. άδειες ταξί κ.ά.), που είχαν ζητηθεί από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του μετα-πανδημικού πακέτου στήριξης που δόθηκε ως βοήθεια στη γειτονική χώρα.

Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, επιμένουν ότι επειδή η επιβίωση της Ιταλίας, της 3η μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωζώνης με τα υπέρογκα χρέη, βασίζεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η νέα πρωθυπουργός της θα φροντίσει να μην ταράξει περισσότερα τα ήδη ταραγμένα ύδατα εν όψει του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ