Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

8 πράγματα που δεν ήξερες για τον πλανήτη Γη - Η μέρα δεν έχει 24 ώρες & το Έβερεστ δεν είναι το ψηλότερο βουνό

Ο πλανήτης μας κρύβει πολλά μυστικά

Ο πλανήτης μας κρύβει πολλά μυστικά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δε ξέρουμε για αυτόν και που είναι απίστευτα. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.

  1. Σε ένα κουταλάκι από το χώμα του εδάφους, υπάρχουν περισσότερα μικρόβια από ό,τι υπάρχουν άνθρωποι στη Γη.

Περπατάμε πάνω του, χτίζουμε, φυτεύουμε, αλλά σπάνια μπορούμε να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τί είναι στο έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Υπάρχουν τόσοι πολλοί οργανισμοί σε μόνο ένα κουταλάκι από το χώμα του εδάφους, που μπορείς να βρεις από δεκάδες εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο βακτηρίδια. Υπάρχουν χιλιάδες είδη πρωτόζωων, μύκητες, ακάρεα και άλλα.

  1. Όλη η ποσότητα νερού της γης είναι μόνο το 1 τοις εκατό της μάζας της.

Μπορεί, πιθανόν, να γνωρίζεις ότι η επιφάνεια του πλανήτη μας αποτελείται από περισσότερο από 70% νερό.

Ξέρεις, όμως, ότι το νερό που περιέχεται στις λίμνες και τα ποτάμια, το γλυκό νερό δηλαδή, αποτελεί το 0,7% του συνολικού νερού της γης;

  1. Μέρη του Καναδά έχουν μικρότερη βαρύτητα από το υπόλοιπο του πλανήτη.

Στη δεκαετία του 1960, ενώ οι χάρτες βαρύτητας της Γης είχαν χαρτογραφηθεί, ανακαλύφθηκε ότι η περιοχή Hudson Bay στον Καναδά, είχε μικρότερη βαρύτητα από ό,τι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Η διαφορά είναι μικρή, περίπου 1 προς 25.000, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί ισχύει κάτι τέτοιο.

Η βαρύτητα δεν είναι ομοιόμορφη γύρω από τη Γη. Η βαρύτητα είναι ανάλογη προς τη μάζα. Όσο μεγαλύτερο ένα αντικείμενο, τόσο πιο πολύ έλκεται από τη γη. Αλλά για την περιοχή Bay του Hudson, αυτό δεν συμβαίνει.

  1. Το 95% των ωκεανών μας παραμένει ανεξερεύνητο.

Ενώ το διάστημα θεωρείται ανεξερεύνητο για πολλούς, υπάρχει μία πολύ στενότερη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος που παραμένει ανεξερεύνητη, οι ωκεανοί. Περίπου το 95 τοις εκατό των ωκεανών δεν έχει εξερευνηθεί, με περίπου το 99 τοις εκατό του πυθμένα των ωκεανών να παραμένει ένα μυστήριο για μας.

  1. Η Γη δεν είναι ένα πεπλατυσμένο σφαιροειδές.

Μάλιστα η Γη είναι πιο περίπλοκη από ό,τι ένα πεπλατυσμένο σφαιροειδές. Η Σελήνη κι ο Ήλιος έχουν βαρύτητα, την οποία ασκούν πάνω στη γη, παραμορφώνοντας το σχήμα της και δημιουργούν εξογκώματα στην επιφάνεια της.

  1. Η μέρα δεν έχει 24 ώρες.

Ο πραγματικός χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτης για να περιστραφεί γύρω από τον άξονά του, είναι 23 ώρες 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Η λεγόμενη αστρική ημέρα.

  1. Ο μόνος πλανήτης που έχει τεκτονικές πλάκες είναι η Γη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη αποτελείται από 7 μεγάλες πλάκες, οι οποίες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι κινήσεις τους αυτές προκαλούν σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων και είναι η αιτία δημιουργίας των βουνών. Όλη αυτή η δραστηριότητα είναι προσόν μόνο του δικού μας πλανήτη, γράφει η Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

  1. Το Έβερεστ δεν είναι το ψηλότερο βουνό του πλανήτη.

Είναι ένα από τα πιο διάσημα βουνά του κόσμου αλλά δεν είναι το πιο ψηλό όπως πιστεύαμε. Το ψηλότερο είναι το βουνό Mauna Kea στη Χαβάη, δεν ήταν όμως αρχικά γνωστό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι υποθαλάσσιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ