Mahsa Amini: Ο ξάδελφός της αποκλειστικά στο Sky News - «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε πριν πεθάνει» (βίντεο)

Ο θάνατός της 22χρονης έχει προκαλεσει κύμα οργής στο Ιράν 

Οι αρχές στο Ιράν έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, από την αρχή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών πριν δέκα ημέρες. 

Η Mahsa Amini, «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε» πριν πεθάνει, είπε ο ξάδερφός της Erfan Mortezaei μιλώντας αποκλειστικά στο Sky News για το τι συνέβη και πως εκείνη έγινε  η «φωνή της οργής του ιρανικού λαού».  Τις ώρες πριν πεθάνει, η κοπελα είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών της χώρας επειδή φέρεται να φορούσε πολύ χαλαρά το χιτζάμπ της. 

Ο Erfan κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει το ιρανικό καθεστώς υπεύθυνο για τον θάνατό της. Είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας της Amini που μίλησε σε δυτικά μέσα ενημέρωσης μετά τον θάνατό της 22χρονης στην Τεχεράνη, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Mortezaei είναι πολιτικός ακτιβιστής και μαχητής Peshmerga που ζει στο Ιράκ κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Μιλώντας στο Sky News ο ίδιος είπε ότι η  Amini είχε πάει για ψώνια στην Τεχεράνη με συγγενείς, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της, Ashkan και κάποια στιγμή ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία ηθών. 

 «Όταν είδαν τη Mahsa κατέληξαν στι ότι δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Ο Ashkan προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι δεν βρίσκονταν στην πόλη καταγωγής τους οπότε παρακάλεσε να το λάβουν υπόψη και ικετεύησε να μην τους πάρουν».

Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς, που έριξαν σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο του αδελφού της και «ανάγκασαν τη Mahsa να μπει στο βαν για να την πάνε στο αστυνομικό τμήμα».

Ο Mortezaei μετέφερε την μαρυρία ενός ατόμου που ήταν στο βαν μαζί με την 22χρονη λέγοντας πως η τελευταία «κατά την διάρκεια της μεταφοράς της βασανίστηκε και εξευτελίστηκε».

Αφού έφτασε στο αστυνομικό τμήμα, η Amini άρχισε να χάνει την όρασή της και λιποθύμησε. Είπε ακόμα ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσουν οι διασώστες και μιάμιση ώρα πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Από το νοσοκομείο Kasra έχουμε αναφορές ότι την ώρα που έφτασε εκεί η Mahsa ήταν ήδη νεκρή με ιατρικούς όρους. Είχε υποστεί διάσειση από ένα χτύπημα στο κεφάλι» πρόσθεσε ο ξάδελφος της 22χρονης.

Ακόμα ανέφερε ότι  έχει ασκηθεί πίεση στην οικογένεια από τις αρχές για να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση και προσπάθειες να φιμώσουν τους γονείς και τον αδερφό της από το να μιλήσουν.

Επίσης είπε ότι η Amini δεν είχε καμία ανάμειξη στην πολιτική, παρά τους ισχυρισμούς που έγιναν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από την ιρανική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο του θανάτου της ο κ. Mortezaei είπε: «Ο θάνατος της Mahsa έγινε σπίθα για αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας σε όλο το Ιράν και το Κουρδιστάν». Και πρόσθεσε: «Η Mahsa είναι η φωνή της οργής του ιρανικού λαού αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ