Βασιλιάς Κάρολος: Αυτό είναι το επίσημο μονόγραμμα του νέου μονάρχη - τι γίνεται με τα χαρτονομίσματα; (φωτό)

Ο ίδιος επέλεξε μέσα από μια σειρά σχεδίων

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' έχει αναλάβει πλέον και επίσημα τα νέα του καθήκοντα και τώρα παρουσιάστηκε και το μονόγραμμα του νέου μονάρχη.

Το νέο μονόγραμμα αποτελείται από το αρχικί του ονόματός του Charles (C) και τον τίτλο Rex (βασιλιάς στα λατινικά), καθώς και τον ρωμαϊκό αριθμό III και μια αναπαράσταση του στέμματος των Τυδώρ (Tudor)  - μια αναφορά στον παππού του, βασιλιά Γεώργιο. 

Το νέο cypher του βασιλιά κυκλοφόρησε επίσης χθες από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και αναμένεται να αντικαταστήσει αυτό της μητέρας τους (το E II R) σε δημόσια κτίρια και στα παραδοσιακά κόκκινα γραμματοκιβώτια στη Βρετανία

Ο Κάρολος ήταν εκείνος που έκανε την επιλογή διαλέγοντας μέσα από μια σειρά σχεδίων που δημιούργησε το College of Arms, ενώ φτιάχτηκε επίσης και η σκωτσέζικη εκδοχή του μονογράμματος.

Όπως αναφέρει η Daily Mail το σχέδιο της βασίλισσας Ελισάβετ II περιείχε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο βρίσκεται από ποτήρια μπίρας και  κυβερνητικά κτίρια, μέχρι αστυνομικές στολές.

Το στέμμα του Εδουάρδου επιλέχθηκε από τον Γεώργιο Β', τον Γεώργιο Γ', τον Γεώργιο Δ' και την Ελισάβετ Β', ενώ το το στέμμα των Τυδώρ απεικονιζόταν στα μονογράμμξατα των βασιλιάδων τ Εδουάρδου Ζ', Εδουάρδου Η', Γεώργιου Ε' και Γεώργιου ΣΤ'.

Το πραγματικό στέμμα των Τυδώρ διαλύθηκε και τα πολύτιμα κομμάτια του πουλήθηκαν αφού ο Όλιβερ Κρόμγουελ κατάργησε τη μοναρχία το 1649. Το 2017 ένας ερασιτέχνης βρήκε το κεντρικό κομμάτι, δυνητικά αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών, κάτω από ένα δέντρο στο Northamptonshire - τώρα βρίσκεται στο ΒρετανικόΜουσείο.

Το νέο μονόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί όταν τελειώσει η περίοδος  πένθους για τον θάνατο της Ελισάβετ και πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν  στο ταχυδρομείο του παλατιού του Μπάκιγχαμ για να σφραγίσει επιστολές από τη βασιλική οικογένεια

Ακόμα θα γίνουν αλλαγές σε στολές, δημόσια, κτίρια,  επίσημα έγγραφα και τα γραμματοκιβώτια, τα οποία βέβαια δεν θα αντικατασταθούν όλα αφού ορισμένα είναι από την εποχή παλιών βασιλιάδων όπως του Εδουάρδου Ζ’ και της βασίλισσας Βικτώριας. 

Τα νέα γραμματόσημα με τη μορφή του Καρόλου θα αρχίσουν να κυκλοφορούν «όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα υπάρχοντα».

Τι γίνεται με τα νέα χαρτονομίσματα

Τα νέα χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου Γ' θα παρουσιαστούν μέχρι τα τέλη του 2022, αλλά δεν θα τεθούν σε κυκλοφορία έως και τα τέλη του 2024. Εκείνα που απεικονίζουν την βασίλισσα Ελισάβετ είναι ακόμα έγκυρα και θα αντικαθίστανται μόνο όταν φθαρούν ή καταστραφούν.

Αυτό σημαίνει ότι σε δύο χρόνια, όταν εισαχθούν νέα χαρτονομίσματα με την μορφή του Καρόλου, θα κυκλοφορούν μαζί με τα χαρτονομίσματα που θα βγουν προς τιμήν της μητέρας του.

Η Anne Jessopp, διευθύνουσα σύμβουλος του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, δήλωσε σύμφωνα με την Daily Mail: «Είναι τιμή μας που κόψαμε κάθε βρετανικό νόμισμα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αυτού Μεγαλειότητας, καταγράφοντας το ταξίδι της από νεαρή Βασίλισσα στην σεβαστή αρχηγό του κράτους.

Ως επίσημος κατασκευαστής νομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε πει την ιστορία κάθε μονάρχη και τώρα προετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη αλλαγή στη βρετανική νομισματοκοπία εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Τα πρώτα νομίσματα που φέρουν την μορφή του Βασιλιά Καρόλου Γ' θα τεθούν σε κυκλοφορία σύμφωνα με τη ζήτηση από τράπεζες και ταχυδρομεία. Αυτό σημαίνει ότι τα νομίσματα του Βασιλιά Καρόλου Γ' και της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια ακόμη.»

Υπάρχουν περίπου 27 δισεκατομμύρια νομίσματα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Αυτά θα αντικατασταθούν με την πάροδο του χρόνου όταν  καταστραφούν ή φθαρούν και για να καλύψουν τη ζήτηση για επιπλέον νομίσματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ