Τυφώνας Ίαν: Καταστροφικό το πέρασμά του από τη Φλόριντα - «Σάρωσε» περιουσίες και έβγαλε στους δρόμους... καρχαρίες

Έφερε καταιγίδες, ανέμους, πλημμύρες και άφησε χωρίς ρεύμα 1,8 εκατ. ανθρώπους

 

Σαρωτικό είναι το πέρασμα του τυφώνα Ίαν από τη Χερσόνησο της Φλόριντα, καθώς από χθες μέχρι σήμερα πλημμύρισε την ακτογραμμή και διέλυσε υποδομές και περιουσίες. Παράλληλα, ο τυφώνας άφησε χωρίς ρεύμα πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα

Συγκεκριμένα, ο Ίαν έφθασε στην ξηρά περίπου στις 3.05 μ.μ. ανατολική ώρα με μια «καταστροφική καταιγίδα, ανέμους και πλημμύρες», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Με μέγιστους παρατεταμένους ανέμους 150 μίλια την ώρα (241 χλμ/ωρα), βαθμολογήθηκε ως καταιγίδα κατηγορίας 4, η δεύτερη ισχυρότερη ταξινόμηση στην κλίμακα πέντε επιπέδων των μετεωρολόγων. Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Twitter και που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Ίαν. Η θάλασσα που βγήκε κυριολεκτικά στη στεριά έφερε μέχρι και καρχαρίες στους δρόμους του Φορτ Μάιερς.

Εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα είχαν λάβει εντολές εκκένωσης, αν και το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον Ντε Σάντις, είπε ότι ήταν πολύ αργά για να απομακρυνθεί ο κόσμος από τις κομητείες Collier, Lee, Sarasota και Charlotte, όπου πλησίαζε η καταιγίδα. Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης της πολιτείας, Florida Power & Light, προειδοποίησε για «εκτεταμένες ζημιές στην ηλεκτρική υποδομή» και προέβλεψε ότι μέρη του συστήματός της θα έπρεπε να επισκευαστούν αφού ο τυφώνας περάσει από την πολιτεία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Ντε Σάντις για να τον ενημερώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει βοήθεια στη Φλόριντα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ έστειλε 700 αξιωματούχους στη Φλόριντα και έφερε 3,5 εκατομμύρια λίτρα νερού και 3,7 εκατομμύρια γεύματα στην γειτονική Αλαμπάμα, καθώς και γεννήτριες και 128.000 γαλόνια καυσίμου «έτοιμα για ταχεία ανάπτυξη» Ομάδες συντονισμού έρευνας και διάσωσης ήταν σε ετοιμότητα στο Μαϊάμι μαζί με την αμερικανική ακτοφυλακή, αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Ντε Σάντις διέταξε την ανάπτυξη 5.000 μελών της Εθνοφρουράς της Φλόριντα, με επιπλέον 2.000 να αναμένονται από άλλες πολιτείες Ο κυβερνήτης της Φλόριντα προειδοποίησε ότι η καταιγίδα θα συνεχίσει να κινείται και σήμερα Πέμπτη σε όλη την πολιτεία, προκαλώντας «μεγάλα προβλήματα». «Αυτή η καταιγίδα θα στοιχήσει πολλά στην πολιτεία της Φλόριντα», είπε ο Ρον Ντε Σάντις.

Ο τυφώνας Ίαν μετά το πέρασμά του στη νοτιοδυτική Φλόριντα υποβιβάστηκε στην κατηγορία 3, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Χθές η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό 23 μεταναστών που αγνοούνται αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Φλόριντας, όπου χτυπά ο ισχυρός κυκλώνας Ιάν. Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) χθες Τετάρτη, ο κυκλώνας Ίαν βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πούντα Γκόρντα, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων (155 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο Ίαν παρέμεινε χθες όλη την ημέρα στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αφού για να αναβαθμιστεί θα έπρεπε η ταχύτητα του ανέμου να φτάσει τουλάχιστον τα 157 μίλια την ώρα (252 χλμ.ώρα). Οι μετεωρολόγοι πάντως είχαν προβλέψει ότι θα αποδυναμωθεί όταν φτάσει στην ξηρά. Στη Βένις, μια παραθαλάσσια πόλη 24.000 κατοίκων, ανάμεσα στην Τάμπα και το Φορτ Μάιερς, η βροχή δεν έχει σταματήσει από χθες το μεσημέρι. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και ο άνεμος λύγιζε τους φοίνικες σε γωνία 45 μοιρών, ενώ ξερίζωσε διαφημιστικές και οδικές πινακίδες. Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις είχε προειδοποιήσει ότι «αυτό είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό αυτού που θα συμβεί τις επόμενες ώρες»
Πριν φτάσει ο τυφώνας οι αρχές είχαν ζητήσει από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν.

Τα ξενοδοχεία κατά μήκος του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου 75, που διατρέχει τη δυτική ακτή της Φλόριντας, ήταν γεμάτα με ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν διάσπαρτα πάρκα με τροχόσπιτα, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα εγκατέλειψαν και κατέφυγαν σε σχολεία ή άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ως προσωρινά καταφύγια. Στο Heartis Venice, οίκος ευγηρίας στα βόρεια του Βένις, από τους 107 τροφίμους, οι 98 αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί, υπό τη φροντίδα και τη βοήθεια του προσωπικού και των συγγενών τους, όπως είπε η γενική διευθύντρια. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια και το κτίριο έχει χτιστεί με προδιαγραφές ώστε να αντέχει σε κυκλώνα κατηγορίας 5.
Την Τρίτη, ο Ίαν έκανε καταστροφικό πέρασμα από την Κούβα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση για 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ