Βασίλειο Δανίας: Από τους χορούς στα… πανηγύρια - Το παρασκήνιο της «άκαρδης» απόφασης της βασίλισσας - το bullying στους πρώην πρίγκιπες

«Τα παιδιά εκτέθηκαν δημοσίως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»

Οικογενειακά δράματα στην Δανία μετά την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα εγγόνια της.

Πρόκειται για τα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, του δεύτερου γιου της μονάρχη, ο οποίος έχει κάνει δύο γάμους και έχει αποκτήσει τρια αγόρια και μία κόρη ηλικίας από 23 έως 10 ετών (πρίγκιπας Νικολάι, 23 ετώ, πρίγκιπας Φέλιξ 20 ετών, πριγκίπισσα Αθηνά, 10 ετών και πρίγκιπας Χάνρι, 13 ετών)

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι απόγονοι της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του πρίγκιπα Ιωακείμ θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Μονπεζάτ, ενώ οι τίτλοι του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Δανίας παύουν να υφίστανται.

Η Βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας» αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση του παλατιού. 

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μητέρα των δύο μεγαλύτερων γιων του πρίγκιπα Ιωακείμ δήλωσε «σοκαρισμένη» από την απόφαση. «Αυτό ήρθε από το πουθενά. Τα παιδιά αισθάνονται αποκλεισμένα», είπε η κόμισσα Αλεξάνδρα στην εφημερίδα BT. «Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους αφαιρείται η ταυτότητά τους».

Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα Μαργαρίτα έχει ακόμα έναν γιο, τον πρίγκιπα Φρειδερίκο, ο οποίος είναι και ο διάδοχός της. Η μονάρχης, η οποία γιορτάσε πρόσφατα τα 50 της χρόνια στον θρόνο είχε βρεθεί μαζί με τον 54χρονο στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Keld Navntoft, Royal Palace ©️/Instagram/@the Danish royal house

Έπιστρέφοντας, ο πρίγκιπας και η σύζυγός του, πρίγκιπας Μαίρη της Δανίας, φιλοξένησαν στο παλάτι ένα λαμπερό γκαλά για την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο της Δανίας και τους Δανούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι κανονικά οικοδέσποινα θα ήταν η 82χρονη βασίλισσα, ωστόσο όταν γύρισε από το Λονδίνο βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

 

 

Και εκεί που βλέπαμε τους Δανούς royals να φορούν τις τουαλές, τις τιάρες τους και να χορεύουν στις αίθουσες του κάστρου άρχισαν τα όργανα

Μετά την απόφαση της μονάρχη ο 53χρονος, μικρότερος γιος της, που τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι με την δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαρί, δήλωσε πως μόνο πριν πέντε ημέρες ενημερώθηκε ότι τα τέσσερα παιδιά του δεν θα φέρουν πλέον τους τίτλους του «πρίγκιπα» και της «πριγκίπισσας» από το νέο έτος και, απλώς, θα αποκαλούνται «Αυτού ή Αυτής Εξοχότης». 

Photo: Keld Navntoft, the Royal House ©️ via Instagram

 «Μου δόθηκαν πέντε μέρες προθεσμία για να τα ενημερώσω,(τα παιδιά μου). Τον Μάιο μου παρουσίασαν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο αυτό θα συνέβαινε (η απώλεια των τίτλων), όταν καθένα από τα παιδιά θα έκλεινε τα 25 έτη», είπε μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας, διαψεύδοντας το παλάτι που είχε αφήσει να διαρρεύσει πως ο Δανός γαλαζοαίματος είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Μάιο για την απόφαση της μητέρας του.

Σε δηλώσεις της στο δανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο BT  η πριγκίπισσα Μαρί είπε ότι η κόρη τους έχει δεχθεί bullying στο σχολείο. «Έρχονται και λένε στην Αθηνά: "Είσαι εσύ που δεν είσαι πια πριγκίπισσα;"» είπε προσθέτοντας ακόμα ότι τα παιδιά της έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Photo: Keld Navntoft, the Royal House ©️ via Instagram

«Τα παιδιά εκτέθηκαν δημοσίως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, ως γονείς, δεν είχαμε χρόνο να τα προετοιμάσουμε για την αλλαγή και τις αντιδράσεις του κόσμου» είπε ακόμα με τον σύζυγό της να προσθέτει ότι η απόφαση ήταν μια τιμωρία για τα παιδιά του.

 

 

Το ζεύγος ανέφερε επίσης πως δεν έχουν μιλήσει με την βασίλισσα, αλλά ούτε και με τον πρίγκιπα Φρειδερίκο, με την Μαρί να περιγράφει τη σχέση τους με τον αδελφό του συζύγου της ως «περίπλοκη»

«Η πραγματικότητα πρέπει να εξακολουθεί να είναι: είτε εκσυγχρονίζεσαι είτε θέλεις να την κάνεις μικρότερη (σ.σ. την βασιλική οικογένεια), πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο. Πρόκειται για παιδιά. Ευταξία και παιδιά. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα» είπε μεταξύ άλλων, ενώ ο σύζυγός της πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι είναι μοντέρνο να έχουμε κάποια τραυματισμένα παιδιά».

 

 

 

 

Για την απόφαση της γιαγιάς του μίλησε και ο πρίγκιπας Νικολάι στο δανέζικο Ekstra BladetΟ 23χρονος ανέφερε ότι είναι  «πολύ λυπημένος» και «μπερδεμένος».

«Όλη μου η οικογένειά μου και εγώ, φυσικά, είμαστε πολύ λυπημένοι. Είμαστε, όπως δήλωσαν και οι γονείς μου, σοκαρισμένοι με αυτή την απόφαση και με το πόσο γρήγορα έγινε πραγματικότητα. Είμαι πολύ μπερδεμένος ως προς το γιατί συνέβη έτσι».

Ο Νικολάι, ο οποίος είναι μοντέλο και έχει περπατήσει στην πασαρέλα για brands όπως ο Dior, είπε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθούν τα νέα. «Δεν έχω μετρήσει τις μέρες, αλλά δεν μπορεί να είναι περισσότερο από μια εβδομάδα πριν», είπε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ