Ντίνα Νικολάου: Κέικ με χαλβά του μπακάλη και σοκολάτα - μία πεντανόστιμη πρόταση

Για ακόμη πιο έντονη σοκολατένια γεύση στο κέικ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον χαλβά βανίλια με χαλβά κακάο

Υλικά

  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 250 ml φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, λιωμένο, για τη φόρμα
  • 170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα, για τη φόρμα
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. χαλβάς του μπακάλη με γεύση βανίλια (ή κακάο), θρυμματισμένος με το πιρούνι
  • 150 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και «σταγόνες» κουβερτούρας που θα βρούμε σε σακουλάκια, στα σούπερ μάρκετ)

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω και αλευρώνω ελαφρώς μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το γάλα και το βούτυρο και συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, το χαλβά και την κουβερτούρα και ανακατεύω πολύ καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα.

Το αδειάζω στη βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνω για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Δοκιμάζω αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το αφήνω να κρυώσει για 5 - 10 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ