Επιταχύνεται η γήρανση για όσους νόσησαν από κορωνοϊό: πως επηρεάζονται οι καρδιά, εγκέφαλος και άλλα ζωτικά όργανα

Τι αναφέρει νέα μελέτη.

Νέα μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα πολλά από τα ζωτικά όργανα να γεράσουν τρία ή τέσσερα χρόνια γρηγορότερα, σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Μάλιστα, μελέτη για τον Covid λέει ότι η νόσηση θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τη διαδικασία γήρανσης, όπως αναφέρει το abc7chicago.com.

«Η ιογενής λοίμωξη επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης στους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ.ZiyadAl-Aly, διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και επικεφαλής έρευνας και εκπαίδευσης στο St. Louis Health Care στην Ουάσιγκτον.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους με long Covid μέσω μελετών σε νεφρά, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Τα "μοτίβα" είναι παρόμοια, υποδεικνύοντας ότι πολλά ανθρώπινα όργανα γερνούν γρηγορότερα μετά τον κορωνοϊό, και σε όσους νοσηλεύτηκαν αλλά και σε ορισμένους με ήπια συμπτώματα."Έχουμε δει ότι οι άνθρωποι χάνουν περίπου 3 με 4% της νεφρικής τους λειτουργία το έτος μετά τη μόλυνση", είπε ο Al-Aly.

 Ακόμη και μια ήπια πορεία του Covid-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως είχαν βρει ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf (UKE), στο Αμβούργο. Ειδικότερα, φάνηκε πως ο ιός μπορεί να βλάψει τις λειτουργίες της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο όγκος των πνευμόνων των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 3% και η απόδοση της νεφρικής λειτουργίας κατά 2%.

Η Covid μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των καρδιακών κυττάρων, μία επίδραση που δεν παρατηρείται σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα η γρίπη. Σε αυτό το συμπέρασμα είχε καταλήξει μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Immunology.Οι βλάβες στο DNA της καρδιάς που παρατήρησε η ομάδα ομοιάζουν αρκετά με αυτές που προκαλούν διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Παράλληλα, μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε μια σειρά από επιπτώσεις στον εγκέφαλο, κατά μέσο όρο 4,5 μήνες μετά τη μόλυνση. Τα άτομα που είχαν νοσήσει από κορονοϊό είχαν μεγαλύτερη μείωση του πάχους της φαιάς ουσίας και βλάβη στους ιστούς σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όσφρηση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου των ασθενών οι οποίοι, όταν υποβλήθηκαν σε μια σειρά τεστ, παρουσίασαν μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ