Akshata Murthy: Η πάμπλουτη σύζυγος του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας Rishi Sunak - κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της «Infosys» (φωτό & βίντεο)

Από το 2015  κατέχει μερίδιο 0,93% στην «Infosys»

Ο Rishi Sunak (Ρίσι Σούνακ) φαίνεται έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά και την αποχώρηση του Boris Johnson (Μπόρις Τζόνσον) από την κούρσα διαδοχής της Liz Truss (Λιζ Τρας), η οποία παραιτήθηκε μετά από μόλις έξι εβδομάδες θητείας.

Ποια είναι όμως η πάμπλουτη σύζυγος του 42χρονου πολευκατομμυριού, πρώην χρηματιστή και πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας; 

Ο Sunak το 2009 παντρεύτηκε στην Μπανγκαλόρ (πρωτεύουσα της ινδικής ομόσπονδης πολιτείας Καρνάτακα) την 42χρονη σήμερα Akshata Murty (Αξάτα Μούρτι), με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Krishna και την Anoushka.

Η Akshata γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 στο Hibli και είναι κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys», Narayana Murthy (Ναραγιάνα Μούρτι) και της Sudha Murty. 

H μητέρα της ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, ενώ πλέον είναι φιλάνθρωπος και μέλος του Ιδρύματος Gates.

Όταν η Akshata ήταν δύο ετών οι γονείς της τη μετακόμισαν στη Βομβάη ενώ σημειώνεται ότι έχει έναν αδερφό, τον Rohan Murty.


Η Murty φούτησε στο γυμνάσιο Baldwin Girls' της Bangalore και αργότερα σπούδασε οικονομικά και γαλλικά στο Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια. Έχει επίσης πτυχίο  κατασκευής ρούχων από το Fashion Institute of Design & Merchandising και Master of Business Administration από το Stanford.

Στο Stanford γνώρισε και τον σύζυγό της Rishi Sunak, ο οποίος σπούδασε επίσης στο διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο. 

Η Akshata το 2010 δημιούργησε το δικό της fashion brand με το όνομα «Akshata Designs».Η εταιρεία έκλεισε το 2012 και το 2013, έγινε διευθύντρια του ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου Catamaran Ventures.

Επίσης συνίδρυσε, με τον σύζυγό της το υποκατάστημα στο Λονδίνο της εταιρείας που ανήκει στον πατέρα της. Ο Sunak λίγο πριν εκλεγεί βουλευτής το 2015 της μεταβίβασε τις μετοχές του.

Από το 2015  κατέχει μερίδιο 0,93% στην «Infosys», η αξία της οποίας υπολογίζεται περίπου σε 700 εκατομμύρια λίρες. Παράλληλα έχει μετοχές  σε δύο από τις επιχειρήσεις εστιατορίων του Jamie Oliver, στα Wendy's στην Ινδία, την Koro Kids και την Digme Fitness. Είναι παράλληλα διευθύντρια του Digme Fitness και του Soroco που συνίδρυσε ο αδελφός της Rohan.

Σύμφωνα με το livemint.com φέτος, η λίστα των Sunday Times «Rich» αποτίμησε την κοινή περιουσία του Rishi Sunak και της συζύγου του Akshata Murty σε 730 εκατομμύρια λίρες (840,423,450.00 ευρώ) και τους κατέταξε στην 222η θέση με τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Murty είναι Ινδή πολίτης και κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου και μη  εγκατεστημένος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που της έδωσε προσωρινά το δικαίωμα να μην πληρώνει φόρο για το εισόδημά της εκτός Βρετανίας, με την επιφύλαξη ετήσιας πληρωμής 30.000 λιρών.

 Η προσωπική της περιουσία έγινε το θέμα συζήτησης στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το 2022 καθώς ήταν πιο πλούσια από την Ελισάβετ Β και παρόλα αυτά δεν πλήρωνε φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ακατάσχετο εισόδημά της από μερίσματα της Infosys, ύψους £11,5 εκατ. για το φορολογικό έτος 2021/2022.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ