Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Μητσοτάκης: ''Το δικό μας χρέος, είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, μια πατρίδα πιο ισχυρή'' (φωτό - βίντεο)

Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων.

Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ' Σώματος Στρατού.

eurokinisii

Στην παρέλαση πήραν μέρος νέα συστήματα, όπως είναι τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, αλλά και τα νεοπακτηθέντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ Γενιάς Rafale EG και Rafale DG. Διελεύσεις έκαναν μαχητικά F-16, Mirage 2000-5 και F-4Ε Phantom, ελικόπτερα σε σχηματισμούς, καθώς και το ιστορικό καταδιωκτικό Spitfire MJ 755. 

 

 

Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα τμήματα, με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Προηγήθηκαν πολιτικά τμήματα, μαθητών, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων.

 

 

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βουλευτής Δώρα Αυγέρη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο μητροπολίτης Άνθιμος, βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης.

Η πομπή των αυτοκινήτων με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σταμάτησε σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων και η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε αυτήν τη διαδρομή χαιρετώντας από μακριά τους πολίτες που βρίσκονταν κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μπροστά από την εξέδρα την υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και πολλοί Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν την παρέλαση από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ πολλοί βγήκαν στη νέα παραλία για να δουν την επίδειξη από το F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δικό μας χρέος, είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, μια πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα, πιο ευημερούσα, μία πατρίδα, πιο δίκαιη»

«Το δικό μας χρέος, είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, μια πατρίδα πιο ισχυρή , μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα, πιο ευημερούσα, μία πατρίδα, πιο δίκαιη», υπογράμμισε από τα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,ο οποίος τίμησε με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις.

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

 

 

«Η πατρίδα μας ηλιόλουστη, υποδέχεται σήμερα την εθνική μας εορτή. Η καρδία του Ελληνισμού κτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ πέρα, στα Γιάννενα στο Καλπάκι στην Ήπειρο, γιατί εδώ πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά ,αυτή γενιά του ’40 έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία.

Το δικό μας χρέος, είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά,σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία με χαμόγελο με αισιοδοξία με υπερηφάνεια μια πατρίδα πιο ισχυρή , μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα μία πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό και κατέθεσε στεφάνι, στο Μνημείο Μπιζανομάχων.

Κατ. Σακελλαροπούλου : «Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας»

«Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, και εξέφρασε την υπερηφάνεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις που, όπως είπε, «με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

«Το "ΟΧΙ" στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στη φασιστική εισβολή και η ηρωική αντίσταση του λαού μας αποτελούν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, την οποία με σεβασμό τιμήσαμε στη σημερινή παρέλαση. Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε με τον κυβερνήτη του μαχητικού F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, με πάνω από 1.600 ώρες πτήσης, την ώρα που έκανε θεαματικές διελεύσεις και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, κόβοντας την ανάσα των πολιτών που παρακολουθούσαν, και ο διάλογός τους ακούστηκε από τα ηχεία.

«Ελληνίδες, Έλληνες, ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η Γενιά του '40 υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ' εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης», τόνισε ο επισμηναγός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Κύριε Επισμηναγέ, τιμάμε τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους στο έπος του '40 για την ελευθερία μας. Και όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους άγρυπνους φρουρούς, που διασφαλίζετε την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ