Έρευνα: Κινδυνεύουν με έμφραγμα ή εγκεφαλικό οι γυναίκες - θύματα ενδοιοικογενειακής βίας

Πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες από 18 έως 34 ετών, ηλικίες όπου εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά ενδοικογενειακής βίας

Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρείται το ανησυχητικό φαινόμενο της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πρόσφατη Αμερικανική έρευνα βρήκε ότι έστω και μία εμπειρία κακοποίησης κατά το τελευταίο έτος είχε ως αποτέλεσμα το θύμα να κάνει στη συνέχεια μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, να καπνίζει περισσότερο και να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη Οι νέες γυναίκες και γενικότερα οι νεαροί ενήλικες που είχαν έστω μία εμπειρία κακοποίησης και βίας από σύντροφο ή συγγενή τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιδίως για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και χρόνια αργότερα, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ερευνητές, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε καρδιολογικό συνέδριο της American Heart Association στο Ντάλας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 4.300 άτομα. Μεταξύ άλλων, η έρευνα βρήκε ότι έστω και μία εμπειρία κακοποίησης κατά το τελευταίο έτος είχε ως αποτέλεσμα το θύμα να κάνει στη συνέχεια μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, να καπνίζει περισσότερο και να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη. Η εμπειρία συντροφικής ή οικογενειακής βίας σχετιζόταν με μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 34% κίνδυνο για καρδιαγγειακό περιστατικό και 30% για πρόωρο θάνατο οποιασδήποτε αιτιολογίας. Αν τα περιστατικά βίας ήταν πάνω από ένα κατά το προηγούμενο έτος, τότε η αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου ήταν 34% αν ο θύτης ήταν σύντροφος ή γνωστός και 59% αν ήταν μέλος της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, ως βία θεωρείται οποιαδήποτε σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική ή ψυχική κακοποίηση ή επιθετικότητα που συμβαίνει στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης ή γάμου από πρώην ή νυν σύντροφο/σύζυγο, με την πρόθεση να προξενηθεί βλάβη ή να ασκηθεί έλεγχος στον άλλο. Πάνω από 43 εκατομμύρια γυναίκες και 38 εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ έχουν βιώσει επιθετικότητα τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο από τον/την σύντροφο τους στη διάρκεια της ζωής τους. Πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες 18 έως 34 ετών που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά τέτοιας βίας.

«Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η βία από σύντροφο, ένα σημαντικό ψυχικό και σωματικό τραύμα, συνδέεται με αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις. Η νέα μελέτη μας που παρακολούθησε τους συμμετέχοντες σε βάθος σχεδόν 30 ετών, ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε η Ρέκτο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ