Live η πορεία της κακοκαιρίας EVA: Ισχυρές βροχές & καταιγίδες σήμερα - Που θα είναι έντονα τα φαινόμενα (χάρτες & βίντεο)

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Η κακοκαιρία EVA «χτυπά» την χώρα. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τη Βόρεια Ιταλία προς τα νοτιοανατολικά, αναμένεται να προκαλέσει το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας EVA στη χώρα μας κατά το διήμερο Σάββατο 05/11 και Κυριακή 06/11, ενώ προοδευτική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα 07/11. Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο 05/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημεριανές ώρες τα νησιά του Ιονίου και γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, όπου αναμένεται πολύ υψηλός κυματισμός. 

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, οι ισχυρές καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης τον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά το πρώτο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν σημαντικά τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, η Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και η Κρήτη.

Την Κυριακή 06/11 τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11. 

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο

Αρχικά στη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, από το μεσημέρι στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα έχουν ως χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ανατολικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, όπου από το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και από το μεσημέρι σταδιακά στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην υπόλοιπη Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, οι οποίες από αργά το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα από το βράδυ θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Μήνυμα 112 σε Ήπειρο, Δυτ. Ελλάδα, Ιόνιο και Μεσσηνία για την «EVA»

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε κατοίκους περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Ιόνιο και την Μεσσηνία προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 5/11.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από μεσημβρινές ώρες Σαββάτου 5/11 σε Δυτική Ελλάδα, Νότιο Ιόνιο και Μεσσηνία. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena ».

Στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης από την εκδήλωση πλημμυρών έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για την κακοκαιρία ‘'EVA''. Παράλληλα, όπως είπε, σήμερα το απόγευμα εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Βόρειου Ιονίου και της Περιφέρειας Ηπείρου με ισχυρή σύσταση για περιορισμό στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, ενώ προσέθεσε ότι ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των φαινομένων και την ενημέρωση από την ΕΜΥ θα αποσταλούν κι άλλα μηνύματα από το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης -εφόσον απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα- έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Ακόμη, ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένω
  • Έχετε πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
  • Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση

Σημειώνεται, ότι όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία EVA αναμένεται να πλήξει σταδιακά από σήμερα το πρωί μεγάλο μέρος της χώρας με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα επικαιροποιείται ανά 12 ώρες και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ( http://www.emy.gr/emy/el/).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ