Story of the day: Πωλείται ολόκληρο χωριό 260.000 ευρώ στην Ισπανία - Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης & γιατί το «ξεφορτώνεται» (φωτό & βίντεο)

Έχει 44 σπίτια, ένα ξενοδοχείο, μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα δημοτικό κολυμβητήριο, ακόμη και έναν στρατώνα

Τι θα λέγατε να πουλήσετε τα υπάρχοντά σας και να μετακομίζατε μόνιμα στην Ισπανία, αγοράζοντας ένα ολόκληρο χωρίο;

Το Salto de Castro, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Πορτογαλία στην επαρχία Zamora και απέχει τρεις ώρες οδικώς από τη Μαδρίτη, είναι προς πώληση για 260.000 €.

Το χωριό διαθέτει πολλά κτίρια, κάτι που ίσως να μην περίμενε κάποιος, από μια μικρή, ισπανική πόλη. Όπως αναφέρει το BBC έχει 44 σπίτια, ένα ξενοδοχείο, μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα δημοτικό κολυμβητήριο, ακόμη και έναν στρατώνα που στέγαζε την πολιτική φρουρά.

Photo: Idealista

Αυτό όμως που δεν έχει είναι το πιο βασικό, κατοίκους. Το Salto de Castro  παραμένει εγκαταλελλειμένο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο ιδιοκτήτης αγόρασε το χωριό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σκοπό να το μετατρέψει σε τουριστικό σημείο, ωστόσο η κρίση στην Ευρωζώνη εμπόδισε το σχέδιο να ανθίσει.

«Ο ιδιοκτήτης είχε το όνειρο να έχει ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά όλα τέθηκαν σε αναμονή», είπε ο Ronnie Rodríguez, της Royal Invest, της εταιρείας που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη. «Θα ήθελε ακόμα να γίνει πραγματικότητα το έργο».

Photo: Idealista

Στην ιστοσελίδα Idealista, στην οποία αναγράφεται το ακίνητο, ο ιδιοκτήτης, που είναι γύρω στα 80, αναφέρει ότι «πουλάω γιατί είμαι  κάτοικος πόλης και δεν μπορώ να το συντηρήσω»

Η αγγελία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον με περισσότερες από  50.000 επισκέψεις, από τότε που τέθηκε προς πώληση, το χωριό, πριν από μια εβδομάδα, στη συγκεκριμένη τιμή.

Ο κ. Rodríguez είπε ότι 300 άτομα, από τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα υπάρχει και ένας αγοραστής που έχει ήδη βρει τα χρήματα για να το κρατήσει, είπε επίσης.

Το Salto de Castro κατασκευάστηκε από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Iberduero για να στεγάσει τις οικογένειες των εργαζομένων που κατασκεύασαν τη δεξαμενή δίπλα από το χωριό, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ωστόσο  μετά την ολοκλήρωσή του έργου οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν και  το χωριό εγκαταλείφθηκε τελείως στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η περιοχή που το περιβάλλει είναι μέρος αυτού που πλέον ονομάζεται «άδεια Ισπανία». Αραιοκατοικημένες δηλαδή αγροτικές περιοχές που στερούνται πολλές από τις υπηρεσίες που υπάρχουν σε πόλεις.

Το  Salto de Castro έχει βγει προς πώληση στο παρελθόν, για 6,5 εκατομμύρια ευρώ.  Ωστόσο, χωρίς αγοραστές και πολλά από τα κτίρια βανδαλισμένα, η τιμή έχει πέσει κατακόρυφα.

Πλέον η τιμή του είναι στα 260.000 €, κάτι που αναλογικά αντιστοιχεί σε μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι σε μία καλή περιοχή της Μαδρίτης ή της Βαρκελώνης.

Αλλά ο τελικός αγοραστής του Salto de Castro ίσως χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, τουλάχιστον για να καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες. Σύμφωνα με την Idealista: «Η επένδυση που απαιτείται για να γίνει το χωριό 100% λειτουργικό και να γίνει κερδοφόρο δεν θα ξεπερνούσε τα €2 εκ.».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ