16.000 νέες θέσεις εργασίας το 2023 στο Δημόσιο -Ποια υπουργεία θα κάνουν προσλήψεις και ποια προσόντα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ προβλέπει για πρώτη φορά γραπτές εξετάσεις

Σε 16.000 τον αριθμό αναμένεται να ανέλθουν το 2023 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις στο Δημόσιο, από 16.748 εφέτος (έως τις 30 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στις προσλήψεις περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2023, καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.

Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη  και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύοντας τους συγκεκριμένους τομείς. Για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για το έτος 2023, έχουν ενσωματωθεί πιστώσεις ύψους 122 εκατ. ευρώ στις «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί στο ΦΕΚ  η νέα πρόσκληση - προκήρυξη (2Γ/2022) για τον πρώτο πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι μόνιμες θέσεις πτυχιούχων στο Δημόσιο για μία διετία και εισάγει πολλές καινοτομίες.

Η πρόσκληση απεστάλη χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο και εντός του Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023. Στις αιτήσεις οι υποψήφιοι δηλώνουν μόνο τον κλάδο - ειδικότητα που υπάγονται καθώς και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα τους.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (κατηγορίες εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα), ανεξαρτήτου ειδικότητος. Στην πρόσκληση για πρώτη φορά δεν θα αναφέρεται αριθμός θέσεων προς πλήρωση, ούτε φορείς που ζητούν προσωπικό.

Μέσω αυτού του διαγωνισμού θα καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για τις εναπομείνασες προσλήψεις του 2022 καθώς και αυτές του 2023, πάντα των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ή δεν καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία διορισμού τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί δύο χρόνια μετά και αφού θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιτυχόντες του πρώτου. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη οι επιτυχόντες θα βρίσκονται στην υπηρεσία τους το αργότερο επτά μήνες μετά τις εξετάσεις.

Σε ότι αφορά στους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), παρότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει συμμετοχή και αυτής της κατηγορίας εκπαίδευσης στον γραπτό διαγωνισμό, τελικά θα συνεχίσουν προς το παρόν να προσλαμβάνονται όπως και σήμερα, δηλαδή μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας, βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, όπως ισχύει και για την βαθμίδα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ