Παραδοχή Σόιμπλε που σηκώνει αντιδράσεις: Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας στη Γερμανία!
Με αισιόδοξη ματιά βλέπει πλέον την κατάσταση της Ελλάδας ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας «μισογεμάτο το ποτήρι», αλλά παραδέχθηκε πως δεν θα ήθελε να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη Γερμανία. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Με αισιόδοξη ματιά βλέπει πλέον την κατάσταση της Ελλάδας ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας «μισογεμάτο το ποτήρι», αλλά παραδέχθηκε πως δεν θα ήθελε να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη Γερμανία. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Όπως αναφέρει το iefimerida, σε συνομιλία του με τον γενικό διευθυντή της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο και επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διάσωσης της χώρας το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2011, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για το πρόγραμμα βοήθειας.
«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα εντάσσονται στην πολιτική της εξυγίανσης και ήταν διαφιλονικούμενες στην χώρα εξαιτίας των κοινωνικών συνεπειών που δεν ήταν αμελητέες», είπε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «Δεν θα ήθελα να υποχρεωθώ να εφαρμόσω κάτι τέτοιο στη Γερμανία».
Ακόμη, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας πρόσθεσε πως «το ελληνικό ποτήρι που πριν από δύο χρόνια ήταν σχεδόν άδειο, σήμερα είναι μισογεμάτο. οι πρόοδοι που έχει επιτύχει η Αθήνα είναι περισσότερες από ό,τι πίστευαν πολλοί».
Ο Γερμανός υπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα υποφέρει από τις μεταναστευτικές πιέσεις, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου που δέχονται καθημερινά κύματα προσφύγων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ,οι πιέσεις αυτές συνιστούν παράγοντα πολιτική αστάθειας, καθώς ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των ανθρώπων για να καλλιεργούν την ξενοφοβία.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, την οποία θα πρέπει να βοηθήσουμε», είπε, παραπέμποντας σε δράσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες. «Αλληλεγγύη δεν σημαίνει να δαπανά κανείς χρήματα που δεν έχει, δηλαδή να κάνει περισσότερα χρέη. Αλληλεγγύη σημαίνει να επιλύει κανείς προβλήματα και να εξηγεί κανείς στον κυρίαρχο λαό για ποιο λόγο αυτός ο δρόμος είναι ορθότερος από κάποιον άλλο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση του Πέτερ Λίμπουργκ αναφορικά με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν την διακυβέρνηση ακραίες δυνάμεις και εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρατηρώντας ότι «στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι. H κρίση της Lehman Brothers προκάλεσε στη Γερμανία, το 2009, μια κατάσταση που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκύψει. Είχαμε μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1 μονάδες. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το πράγμα να μην φθάσει εκεί».
Πηγή φωτό: fosphotos / Φωτογράφος: The Council of the European Union
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr