Διεθνές ένταλμα σύλληψης από την  Ιντερπόλ για τη δισεκατομμυριούχο Ιζαμπέλ ντος Σάντος - την κατηγορούν ότι με 400 offshore έκρυβε τα κέρδη από διαμάντια πετρέλαια

Η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δισεκατομμυριούχο από την Αγκόλα και κόρη του πρώην προέδρου της χώρας Ιζαμπέλ ντος Σάντος, όπως μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Σύμφωνα με το Lusa, που επικαλείται επίσημο έγγραφο, το ένταλμα της INTERPOL εκδόθηκε αφού οι εισαγγελείς της Αγκόλα ζήτησαν από την υπηρεσία να «εντοπίσει, συλλάβει» και να εκδώσει την Dos Santos προκειμένου να εξετάστει για διάφορες υποθέσεις.

Τους τρόπους με τους οποίους η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, έχτισε την αμύθητη περιουσία της είχε αποκαλύψει η διεθνής δημοσιογραφική ομάδα ICIJ πριν 2 χρόνια

Όπως προκύπτει από χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, τα οποία περιγράφουν το σκάνδαλο «Luanda Leaks» και έχει στην κατοχή της η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με έδρα την Νέα Υόρκη, η ντος Σάντος, η οποία μένει στο Λονδίνο, είχε πρόσβαση σε προσοδοφόρες συμφωνίες που αφορούσαν γη, πετρέλαιο, διαμάντια και τηλεπικοινωνίες, όταν ο πατέρας της ήταν πρόεδρος της Αγκόλας, χώρας πλούσιας σε φυσικούς πόρους.

Από τα έγγραφα προκύπτει πως η ίδια και ο σύζυγός της απέκτησαν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε μια σειρά ύποπτων συμφωνιών.

Το ICIJ έδωσε στη δημοσιότητα πάνω από 715.000 ντοκουμέντα : email, συμβόλαια, φορολογικές δηλώσεις, βίντεο και συμφωνίες δανείων που έχουν χαρακτηριστεί Luanda Leaks από το όνομα της πρωτεύουσας της Ανγκόλα – τα οποία φέρονται να δείχνουν πώς η κόρη του επι 38 χρόνια Προέδρου της πάμπτωχης χώρας αλλά ξεχωριστής λόγω της γής της.

Τον περασμένο μήνα οι εισαγγελείς της Ανγκόλας πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία της 46χρονης επιχειρηματίας και του Κονγκολέζου συζύγου της Σιντίκα Ντοκόλο. Η ίδια κάνει λόγο για αβάσιμη πολιτική βεντέτα και για κυνήγι μαγισσών που έχει στόχο να πλήξει την ίδια και τον πατέρα της.

Μιλώντας στην Guardian, ο δικηγόρος της απέρριψε τις αποκαλύψεις της ICIJ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία «συντονισμένη επίθεση», ενορχηστρωμένη από τους σημερινούς ηγέτες της Ανγκόλας.

H Ίζαμπελ Ντος Σάντος ζει στη Βρετανία, όπου έχει στην κατοχή της τρεις πολυτελείς κατοικίες στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά και σπίτια στη Λισαβώνα, το Ντουμπάι και το Μονακό.

REUTERS/Toby Melville

Οι δημοσιογράφοι του ICIJ γράφουν ότι επί δύο δεκαετίες μέσω αδιαφανών, σκοτεινών συμφωνιών η Ντος Σάντος «κρατούσε » την αμύθητη περιουσία της μακριά από την τσιμπίδα της Εφορίας με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρήματος της Ανγκόλα να πηγαίνουν σε offshore εταιρείες . Πάνω από 400 εταιρείες και οι θυγατρικές τους σε 41 χώρες -ανάμεσά τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως στη Μάλτα, τον Άγιο Μαυρίκιο και το Χονγκ Κονγκ - φέρονται να ανήκουν στην Ντος Σάντος και τον σύζυγό της, Σιντίκα Ντοκόλο. Τα επίμαχα έγγραφα συγκέντρωσαν σε 8 μήνες πάνω από 120 δημοσιογράφοι του ICIJ και 36 διεθνή ΜΜΕ σε 20 χώρες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα της ICIJ, αποκαλύφθηκε με ποιον τρόπο ένας στρατός από δυτικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, δικηγόρους, λογιστές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες διαχείρισης βοήθησαν την ντος Σάντος και τον σύζυγό της να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές. Σε ανακοίνωσή της, η 45χρονη επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι τα έγγραφα που βασίστηκαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία ήρθαν στην κατοχή των δημοσιογράφων μέσω δικτυοπαραβίασης ώστε να δημιουργηθεί ένα «παραπλανητικό αφήγημα», ισοδυναμούν με «ενορχηστρωμένη εκστρατεία» εναντίον της.

REUTERS/Toby Melville

Ένας Πορτογάλος χάκερ, ο Ρούι Πίντο, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την αποκάλυψη των λεγόμενων «Luanda Leaks», δηλαδή των 700.000 εγγράφων που «περιέχουν όλα τα δεδομένα σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις» για την περιουσία της ντος Σάντος, ανέφεραν οι δικηγόροι του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ