Κακοκαιρία Ariel: Έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας – Ποιες περιοχές θα έχουν εντονότερα φαινόμενα

Σάκης Αρναούτογλου, Κλέαρχος Μαρουσάκης δίνουν τις προβλέψεις τους. Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΜΥ.

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "ARIEL" που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Β α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης(01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Τριήμερη κακοκαιρία προβλέπεται να  «διασχίσει» όλη τη χώρα αρχής γενομένης από αύριο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για ισχυρές και επικίνδυνες καταιγίδες το επόμενο 48ωρο.

Ο καιρός με μια ματιά

-Βροχές αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας ειδικά την Τετάρτη και Πέμπτη τοπικά ισχυρές - Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά, αλλά από την Πέμπτη θα ανέβει

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 και πρόσκαιρα επτά με οκτώ μποφόρ

Ο καιρός αύριο θα είναι άστατος, καθώς αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο έως το μεσημέρι 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Από αύριο το απόγευμα περιμένουμε μια νέα επιδείνωση του καιρού, ένα χαμηλό βαρομετρικό από τη νότια Ιταλία. Θα πλησιάσει αρχικά τη χώρα μας από τα δυτικά και πρώτα το δυτικό και νότιο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο στα πιο παραθαλάσσια τμήματα με βροχές. Από το βράδυ της Τρίτης, θα εκδηλωθούν καταιγίδες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή μέχρι και την Ήπειρο και σε όλο το Ιόνιο και στην εξέλιξη της νύχτας. Προς το ξημέρωμα της Τετάρτης φαίνεται ότι βροχές και καταιγίδες θα επεκταθούν σε όλη την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Έτσι  την Τετάρτη θα έχουμε σημαντική επιδείνωση με βροχές, ισχυρές καταιγίδες.

Ουσιαστικά θα επηρεαστούν το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά -συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής- η Θεσσαλία, η Εύβοια και το κεντρικό, νότιο και ανατολικό Αιγαίο. Την Τετάρτη θα βρέξει και στην Μακεδονία και γενικά σε όλη τη χώρα.

Βροχερή η Τετάρτη στην Αττική

Την Τετάρτη θα είναι άστατος ο καιρός και στην Αττική με βροχές και καταιγίδες. Το Σαββατοκύριακο ωστόσο θα κυλήσει με πιο ήπιο καιρό, ανέμους και θερμοκρασίες.

Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Εύβοια

Σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημαντικές βροχοπτώσεις εκδηλώνονται έως το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην Εύβοια. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 το πρωί.

Προειδοποίηση για την κακοκαιρία και από Μαρουσάκη

Και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί με ανάρτησή του στο facebook για τις επερχόμενες καταιγίδες. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι τοπικά έντονες καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί - νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Γεωγραφικά διαμερίσματα με τα πιο έντονα φαινόμενα

- Κεντρικό και νότιο Ιόνιο

- Πελοπόννησος κυρίως τα παράλια αυτής

- Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής

- Εύβοια

- Θεσσαλία - Σποράδες

- Κυκλάδες

- Χαλκιδική

- Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

- Ανατολικό και βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ