5 Ρίχτερ ταρακούνησαν στις 22.06 την Αθήνα, το επίκεντρο ήταν και πάλι στην Εύβοια – Είχε μεγάλη διάρκεια

Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες, παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου - Η ανάρτηση του καθηγητή Άκη Τσελέντη

Σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του είναι 8,9 χιλιόμετρα, και επίκεντρο το ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια. Πάντως σύμφωνα με τον Δήμαρχο της περιοχής οι πρώτες πληροφορίες, δεν αναφέρουν κάποιο τραυματισμό ή ζημιές.

Αρχικά το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 4,9 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός»  υποστηρίζει ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφού ήταν άγνωστο μέχρι το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.

Διαβάστε ακόμη

Ακ. Τσελέντης: Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια - Με μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός,

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ