Ντίνα Νικολάου: Κοτόπουλο κρασάτο στην κατσαρόλα με κριθαράκι - Ένα γιορτινό πιάτο, τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Γιορτινό κοτόπουλο με το άρωμα του δυνατού, κόκκινου κρασιού. 

Υλικά

Για μαρινάδα & το μαγείρεμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1.  

    Σε μια βαθιά λεκάνη, ανακατεύω όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βυθίζω μέσα το κοτόπουλο, τοποθετώ ένα ταψάκι από πάνω και βάζω κάτι βαρύ επάνω στο ταψάκι για να κρατά την κότα βυθισμένη στα υγρά. Αφήνω το κοτόπουλο για 10 ώρες να μαριναριστεί. Βγάζω τη λεκάνη από το ψυγείο και το αφήνω για 2 ώρες ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

     

  2.  

    Βγάζω το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζω καλά με χαρτί κουζίνας. Κρατάω την μαρινάδα στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που χωράω ολόκληρο το πουλερικό, βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Βάζω την κότα και την σοτάρω σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές (δεν χρειάζεται να το γυρίσω ολόγυρα) μέχρι να ροδίσει.

     

  3.  

    Βγάζω το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ρίχνω στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα καρότα. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά. Επαναφέρω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και προσθέτω την μαρινάδα και 500 ml από το ζωμό κότας. Σκεπάζω την κατσαρόλα, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 1½ ώρα.

     

  4.  

    Με δύο τρυπητές κουτάλες βγάζω το κοτόπουλο σε μια μεγάλη πιατέλα, το σκεπάζω και το διατηρώ ζεστό. Ρίχνω στην κατσαρόλα το κριθαράκι, τις λιαστές ντομάτες, τις πιπεριές Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω προσθέτοντας σταδιακά (και όσο χρειάζεται) τον υπόλοιπο ζωμό κότας μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι al dente.

     

  5.  

    Μεταφέρω το κριθαράκι γύρω από το κοτόπουλο, πασπαλίζω με τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ