Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ντίνα Νικολάου: Τάρτα σοκολάτα με καραμελωμένο πορτοκάλι - ένα γλυκό που συνδυάζει αγαπημένες γεύσεις

Μια τάρτα που θα λατρέψετε αφού γίνεται γρήγορα και έχει το πιο αρμονικό ζευγάρι της ζαχαροπλαστικής... Σοκολάτα-πορτοκάλι...

Υλικά (Μερίδες 6)

Για την ζύμη σαμπλέ

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την γκανάζ

  • 250 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55%, σπασμένη σε μικρά κομμάτια

Για το καραμελωμένο πορτοκάλι

  • 1 πορτοκάλι, βιολογικό ακέρωτο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη σαμπλέ

Βάζω το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και τρίβω με τα χέρια μου να ενωθούν τα υλικά και να μοιάζουν με χοντρά ψίχουλα. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το αυγό και τη ζάχαρη. Ανακατεύω, χωρίς ιδιαίτερο ζύμωμα για να ενωθούν όλα τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος του αυγού μπορεί να χρειαστεί να προσθέσω 1-2 κουταλιές νερό αν δω ότι η ζύμη γίνεται πολύ στεγνή. Μαζεύω όλη τη ζύμη σε μια μπάλα και την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετώ στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού. Σκεπάζω με ένα ακόμα αντικολλητικό χαρτί και με την βοήθεια του χοντρού πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο.

Βουτυρώνω ελαφρά την ταρτιέρα και με την βοήθεια του κάτω χαρτιού, αναποδογυρίζω τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα. Πιέζω με τα χέρια μου για να «γεμίσει» όλες τις πτυχώσεις τις ταρτιέρας και με ένα μαχαίρι αφαιρώ όση ζύμη περισσεύει γύρω από την ταρτιέρα. Με ένα πηρούνι, τρυπάω διάσπαρτα τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια. Στρώνω ένα αντικολλητικό χαρτί και γεμίζω την τάρτα με φασόλια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρώ τα φασόλια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Βγάζω την άδεια τάρτα από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.

Για την γκανάζ

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, χωρίς να την αφήσω να κάψει. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω τη σπασμένη κουβερτούρα. Αρχίζω να ανακατεύω ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει και να προκύψει ένα λείο μείγμα.

Για το καραμελωμένο πορτοκάλι

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το πορτοκάλι σε λεπτές ροδέλες και πετάω τα κουκούτσια του.

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στρώνω τις φέτες του πορτοκαλιού και τις αφήνω να σιγοβράσουν γυρίζοντας τες μερικές φορές μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν ημιδιάφανες. Στο τέλος θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα ωραίο χρυσοκόκκινο, σιρόπι.

Συναρμολόγηση

Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάω με το σίρμα για να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί. Μεταφέρω τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρω.

Στρώνω τις περισσότερες φέτες πορτοκαλιού μέσα στην άδεια τάρτα. Σκεπάζω με την γκανάζ και στρώνω με μια σπάτουλα. Σκεπάζω την τάρτα με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο.

Βγάζω την τάρτα από το ψυγείο, φτιάχνω διακοσμητικό στεφάνι με την σαντιγί και στολίζω τις υπόλοιπες φέτες πορτοκαλιού. Ραντίζω με το σιρόπι που έχει μείνει από το καραμέλωμα του πορτοκαλιού και σερβίρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ