Σέρρες: Θρήνος και οργή για τον 11χρονο που σκοτώθηκε στο σχολείο από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο (βίντεο)

Χρειάστηκαν 3 αστυνομικοί για να σηκώσουν την πόρτα, τα μοιραία λάθη, η κόντρα διευθυντή-δημάρχου και η παρέμβαση του εισαγγελέα

Οι Σέρρες θρηνούν για τον μικρό Μάξιμο-Βασίλη, παιδί γνωστού καρδιολόγου της πόλης και μαθητή της ΣΤ τάξης στο 9ο δημοτικό σχολείο, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν εξερράγη το λεβητοστάσιο του σχολείου με αποτέλεσμα η πόρτα που εκτινάχθηκε να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Συμμαθητές αλλά και οι γονείς δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν πως μια κατά τα φαινόμενα απλή εργασία σε λέβητα θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια αθώα ζωή μόλις στα 11 του χρόνια. Συγγενείς, φίλοι και γονείς του σχολείου μιλούν για «έγκλημα», για μια «δολοφονική πράξη», όπως χαρακτήρισαν την απόφαση να γίνουν εργασίες στον λέβητα εν ώρα μαθημάτων.

Το σημείο της τραγωδίας, το λεβητοστάσιο, το στέγαστρο όπου έπαιζαν τα παιδιά και η πόρτα που εκσφενδονίστηκε

Από την έκρηξη πολλά κομμάτια από τη μόνωση του κτιρίου εκτινάχθηκαν στους γύρω κήπους, ενώ βρίσκονται ακόμα στα κλαδιά των δέντρων. Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δύο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά, εκεί ακριβώς όπου έπαιζαν οι μαθητές με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον 11χρονο και ελαφρά άλλα δύο παιδιά, 6 και 10 ετών. Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έργων Σερρών, γινόταν ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Το σχολείο άλλωστε, εδώ και δύο χρόνια, είχε σύστημα γεωθερμίας, ωστόσο είχε χαλάσει και λειτουργούσε με λέβητα πετρελαίου.

Για αυτό στο σχολείο είχε βρεθεί μηχανικός, προκειμένου να κάνει ρυθμίσεις, έτσι ώστε η θέρμανση του κτιρίου να προέρχεται από τη γεωθερμία και όχι από καυστήρα πετρελαίου, όπως ήταν παλαιότερα. Ο μηχανικός έφυγε από το σχολείο έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά του και ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου πως οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει ανενεργός.

Στο διάλειμμα του ολοήμερου όμως έγινε έκρηξη, κι όπως λένε από το σχολείο, αν τα παιδιά είχαν μάθημα και δεν βρίσκονταν στο προαύλιο, τότε θα είχε αποτραπεί η τραγωδία. Ο εισαγγελέας Σερρών ζητά να διερευνηθούν άμεσα οι ευθύνες για την έκρηξη στο λεβητοστάσιο στο 9ο Δημοτικό ενώ ο Δήμος Σερρών αναστέλλει μέχρι την ημέρα της κηδείας του 11χρονου, όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Ήταν ένα σφοδρό χτύπημα με ακαριαίο αποτέλεσμα»

Τις εικόνες που αντίκρυσαν οι αστυνομικοί μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο περιέγραψε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου αστυνομικών υπαλλήλων του νομού Σερρών, Τάσος Αραμπατζής.

«Το θέαμα σοκαριστικό. Το σοκ το οποίο έχουν υποστεί τα παιδιά τα οποία ήταν παρόντα στο συμβάν, είναι μεγάλο και δέχονται τη φροντίδα παιδοψυχολόγων. Ήταν ένα σφοδρό χτύπημα με ακαριαίο αποτέλεσμα. Η πόρτα συνέχισε τη ξέφρενη πορεία της και σταμάτησε πάνω στα κάγκελα του σχολείου, 40 μέτρα από την αρχική της θέση. Τρεις άνδρες προσπαθήσαμε να τη σηκώσουμε και δεν τα καταφέραμε. Τα άλλα δύο παιδιά χτυπήθηκαν από θραύσματα τσιμέντου και εκσφενδονίστηκαν και άλλα υλικά από την αποθήκη», αναφέρει ο Τάσος Αραμπατζής.

«Είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις για τις εργασίες» λέει ο διευθυντής του σχολείου

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ότι γνωρίζω», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο. «Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Συγκλονισμένος εμφανίσθηκε και ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη. Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας» τόνισε ο κ. Χρυσάφης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ