Στρεπτόκοκκος: Επτά παιδιά κάτω των 10 και ένα 12 ετών πέθαναν σε ένα μήνα στη Βρετανία – Προσοχή στα συμπτώματα

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης με στρεπτόκοκκο Α στη Μ. Βρετανία, με επτά παιδιά κάτω των δέκα ετών να έχουν χάσει την ζωή τους και ένα 12 ετών, σε διάστημα ενός μήνα, χτύπησε καμπανάκι συναγερμού στις υγειονομικές αρχές, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV) που βρίσκονται σε έξαρση φέτος το χειμώνα.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι τα κρούσματα από στρεπτόκοκκο Α παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει ως βασικό γνώρισμα τον έντονο πόνο στον λαιμό. Τα περιστατικά στρεπτόκοκκου Α στη Μεγάλη Βρετανία ενδεχομένως να οφείλονται στο γεγονός πως το βακτήριο είναι πιο παθογόνο ή στο ότι έχει εξασθενήσει η ανοσία του πληθυσμού.

Μεγαλώνει η ανησυχία για την έξαρση της λοίμωξης του στρεπτόκοκκου Α, που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ήδη οκτώ παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους (το τελευταίο χθες όπως μετέδιδαν τα βρετανικά μέσα από επιπλοκές της νόσου).

Οι γονείς σε επιφυλακή

Οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να βρίσκονται σε επιφυλακή εάν παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα. Η μόλυνση προκαλεί συνήθως πονόλαιμο, οστρακιά ή δερματικό εξάνθημα και μεταδίδεται με σωματική επαφή ή μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα ή το βήχα. Παρατηρείται πιο συχνά στις ηλικίες 3 έως 10 ετών.

Παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να κολλήσουν επίσης, αλλά η μόλυνση συνήθως δεν επηρεάζει το φάρυγγά τους.

Τα συμπτώματα που επιμένουν

-Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες

-Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες

-Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες

-Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα

-Αναπνευστικά προβλήματα

Σημειώνεται πως η οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Ο στρεπτόκοκκος που προκαλεί την οστρακιά είναι ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο παράγει ειδική τοξίνη που προκαλεί το εξάνθημα.

Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από τον λαιμό και το πρόσωπο. Επίσης, το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες.

Στρεπ-τεστ

Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με το στρεπ-τεστ, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μικροβίου με τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Η εξέταση συνίσταται να γίνει με την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Συμβουλές προφύλαξης

Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, και σε αυτή τη περίπτωση λοίμωξης, το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο βασικό μέτρο προστασίας για την μετάδοση ιών και μικροβίων. Συνίσταται επίσης ο καλός αερισμός του σπιτιού.

Σημειώνουν τέλος πως δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η επίσκεψη στον παιδίατρο, όταν το παιδί είναι άρρωστο ιδιαίτερα αν έχει πυρετό και πονόλαιμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ